Effectieve selectiegesprekken voeren – SSR

Effectieve selectiegesprekken voeren

Leer op een effectieve, inclusieve en inspirerende wijze selectiegesprekken te voeren

 • 2
  dagdelen
 • 1
  locatie
 • 8
  PE-punten
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: APZZSEGE
 • Eerste startmoment: do. 24-03-2022

De Rechtspraak wil graag meer divers worden, om zo een betere afspiegeling te zijn van de samenleving. Dat kan als de combinatie van rechters tijdens een zitting, maar bijvoorbeeld ook het baliepersoneel van een gerechtsgebouw divers is samengesteld.

Het selectiegesprek is hierin een belangrijk middel. Hoe laat u in het gesprek kandidaten met diverse achtergronden optimaal tot hun recht komen?  Hoe beoordeelt u op een objectieve manier de geschiktheid van kandidaten? Hoe gaat u om met uw eigen voorkeuren en bias? Hoe zorgt u er voor dat de kandidaat zich gezien en gehoord voelt?

Wilt u leren hoe u selectiegesprekken op een meer inclusieve, objectieve en inspirerende manier kunt laten verlopen? Volg dan deze training!

Doel

Na de training beschikt u over de basisvaardigheden om het gesprek op een professionele wijze te voeren en op basis hiervan een objectieve en betrouwbare selectiebeslissing te nemen. Uw alertheid op de mechanismes die spelen bij stereotypering en bias zijn vergroot, onder andere waar het gaat om diversiteit in culturele achtergrond. U beschikt over de vaardigheden om in het gesprek een inclusieve dialoog aan te gaan. De training geeft tenslotte ook inspiratie door het uitwisselen van voorbeelden en ervaringen met de mede-cursisten en trainers.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die binnen de Rechtspraak of het OM, in zijn of haar functie, te maken heeft met het selecteren van nieuwe medewerkers.

Inhoud

In de training effectieve selectiegesprekken in een veranderende wereld, richten wij ons op bewustwording en het aanleren van vaardigheden. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Gedragsgericht inclusief interviewen: kennisoverdracht, oefenen en persoonlijke feedback.
 • De sollicitant en u: als deelnemer leert u uzelf en uw valkuilen als interviewer kennen.
 • Bewustwording (culturele) diversiteit: inzicht in (culturele) overeenkomsten en verschillen en de kansen, dilemma’s en uitdagingen die daarbij komen kijken.

Tijdens de training wordt de theorie afgewisseld met oefeningen en worden tips en aanbevelingen gegeven. We werken in een kleine groep met meerdere trainers waardoor u veel persoonlijke aandacht krijgt. Dit maakt dat u het geleerde direct in de praktijk kunt brengen.

Bijzonderheden

De training zal in 2021 nog online worden gegeven, via MS Teams. Vanaf 2022 jaar zal de training op locatie worden uitgevoerd, waarbij hij één dag zal duren. Dit kunt u bij inschrijven al terugzien.

Deze cursus kan ook als incompany worden aangevraagd, waardoor het middels maatwerk zo passend mogelijk wordt opgezet. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met Hanna de Jong, cursusmanager Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling: h.de.jong@ssr.nl.

Docenten

 • mevrouw Dieuwke Wolting

  Consultant Assessment & Personal Development — LTP Advies BV

 • dr. ing. Brigitte Vergouw

  Trainer/psycholoog — LTP Advies BV

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 490,00 voor leden OM: € 200,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.