Themadag Polarisatie – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Algemeen / Civiel recht / Algemeen / Personen- en familierecht / Algemeen / Strafrecht / Algemeen / Themadag Polarisatie

Themadag Polarisatie

Hoe gaan we om met polarisatie binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie?

Polarisatie is een maatschappelijke ontwikkeling die in toenemende mate de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie raakt. SSR organiseert daarom op 21 maart 2025 in de Jaarbeurs Utrecht een themadag over dit onderwerp.

Immigratieproblematiek en vluchtelingenopvang, discussies rond vaccinaties, genderidentiteit, stikstofbeleid en klimaatverandering, extremistisch links versus extremistisch rechts denken, het gebruik van racistische termen in televisieprogramma’s en internationale ontwikkelingen zoals Israël-Gaza en de oorlog in Oekraïne et cetera. Wij lijken elkaar steeds minder te kunnen vinden. En dit wordt soms versterkt door complottheorieën, door bewuste keuzes niet langer ‘participerend burger’ te willen zijn (autonomen en soevereinen) of door opkomende onvrede en onzekerheid. De maatschappij verhardt, omgangsvormen verloederen en de maatschappelijke onrust lijkt toe te nemen. De maatschappij polariseert in allerlei vormen.

Wat doe je als instituut als polarisatie de rechtszaal inkomt? En wat doe je als OM wanneer je eigen medewerkers inzichtelijk van vervolgingsaanpak gaan verschillen? Polarisatie van de samenleving is een heikele en actuele ontwikkeling en vraagt daarom van magistraten meer kennis over dit onderwerp.

Doel

De themadag biedt inzicht in het begrip polarisatie en de verschijningsvormen vanuit wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Het geeft praktische handvatten die kunnen helpen bij het duiden, voorkomen en managen van polarisatie in de samenleving.

  • Rechters, officieren en hun ondersteunende medewerkers worden geïnformeerd over polarisatie, de ontwikkelingen en de impact ervan op de maatschappij (rechtsstaat, democratie) en de rechtspraak.
  • We gaan in op het effect van deze ontwikkeling op de diverse rechtsgebieden en op jezelf als juridisch professional, als magistraat. Welke vormen zie je als rechter voorbij komen in de rechtszaal?
  • We bespreken de rol van het OM en de Rechtspraak bij het in stand houden of misschien zelfs aanjagen van polarisatie. Hoe moeten zij zich tot polarisatie verhouden? Wat is mogelijkerwijs het eigen aandeel en/of rol in polarisatieprocessen?

Door perspectieven en met name ervaringen uitwisselen, tips te geven, draagt de themadag bij aan professioneel inzicht van een maatschappelijke ontwikkeling. Het helpt je als professional om de juiste rol en effectieve posities aan te nemen zodra je in je dagelijks werk met aspecten van polarisatie worden geconfronteerd.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is interessant voor raadsheren, rechters, officieren van justitie, gerechtsjuristen, parketsecretarissen, beleidsmakers en communicatieadviseurs.

Inhoud

De volgende experts nemen je vanuit verschillende invalshoeken mee in het begrip polarisatie:

  • Prof. dr. Beatrice de Graaf (faculteitshoogleraar/bekleedt leerstoel history of international
    relations & global governance aan de Universiteit Utrecht)
  • Prof. dr. Kees van den Bos (hoogleraar sociale psychologie en hoogleraar empirische
    rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht)
  • Prof. dr. Nikki Sterkenburg (bijzonder hoogleraar onderzoeksjournalistiek aan de Vrije
    Universiteit Amsterdam)
  • Bart Brandsma (filosoof en polarisatie-expert)

Hoe ontstaat polarisatie? Wat is de rol van de media? En hoe kijken verschillende groepen aan tegen de democratische rechtsstaat? De sprekers geven een presentatie vanuit hun wetenschappelijke onderzoeksresultaten en ervaringen.

In de middag zijn er deelsessies waarin verschillende vragen over dit onderwerp belicht worden, zoals: wat zijn autonomen/soevereinen en hoe ga je hier mee om? Wat is de impact van polarisatie op het vertrouwen in de overheid en democratische rechtsstaat? Hoe beteugel je woede en hoe de-escaleer je dit? En hoe kunnen organisaties als Rechtspraak en het OM spiegelen op hun eigen beleid?

Bekijk het volledige programma

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 200,00
Voor leden OM (2025): € 200,00