Planschade, actualiteiten
Recente ontwikkelingen op het gebied van planschade
Vanaf 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Dat betekent dat ook de bepalingen over vergoeding van planschade zullen wijzigen. Deze wijzigingen zijn bepaald niet van ondergeschikte aard. Het is het doel van de wetgever om afscheid te nemen van de vele ficties onder het huidige planschaderecht. Zo wordt bij indirecte schade de aansprakelijkheid doorgeschoven van het omgevingsplan naar het moment van vergunningverlening of de start van de activiteit, wat ook gevolgen heeft voor de invulling van de planvergelijking. Ook op andere fronten – zoals de invulling van het normaal maatschappelijk risico en de risico-aanvaarding – is sprake van fundamentele wijzigingen.
Doel
Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de planschadematerie.
Doelgroep
De cursus staat open voor leden zittende magistratuur, stafjuristen en gerechtsjuristen.
Inhoud
In deze cursus worden eerst de hoofdlijnen van het huidige planschaderecht doorgenomen, om daarna de finesses van afdeling 15.1 Omgevingswet te bespreken. Daarbij komen in elk geval de volgende onderwerpen aan bod:
- planvergelijking
- normaal maatschappelijk risico
- schaduwschade in verband met het ‘doorschuiven’ van het recht op schadevergoeding
- speciale last
- risico-aanvaarding
- verhouding afd. 15.1 Omgevingswet tot titel 4.5 Awb
Opzet
De cursus bestaat uit één dagdeel en wordt gegeven in de vorm van een hoorcollege met gelegenheid tot het stellen van vragen. Je ontvangt vooraf een jurisprudentieoverzicht.
Voorkennis
We verwachten dat je beschikt over enige ervaring met het behandelen van planschadezaken.