Participatiewet, verdieping – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Sociaal recht / Participatiewet, verdieping

Participatiewet, verdieping

Leer complexe bijstandszaken doorgronden en beoordelen

De Participatiewet (Pw) is op 1 januari 2015 in werking getreden en volgt de Wet werk en bijstand op. Op een aantal belangrijke onderdelen wijkt de Pw af van de Wet werk en bijstand maar de kernonderwerpen van die wet zijn in de Pw ongewijzigd overgenomen. Dat betekent dat belangrijke thema’s als aanvraagproblematiek, inlichtingenverplichting, bestuurlijke boete, gezamenlijke huishouding, middelen, intrekking, herziening, terugvordering niet zijn veranderd. De onder de Wet werk en bijstand gevormde jurisprudentie blijft daarom relevant.

Doel

Na afloop van de cursus ben je in staat om snel en systematisch complexe bijstandszaken te doorgronden en te beoordelen.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor rechters, rio’s, gerechtsjuristen, juridisch adviseurs en gerechtsauditeurs die enige ervaring hebben met de behandeling van bijstandszaken.

Inhoud

De cursus is thematisch opgezet. Tijdens de cursusmorgen gaan de docenten in op onderwerpen in het bijstandsrecht waarover veelvuldig geprocedeerd wordt. In elke cursus worden enkele nieuwe onderwerpen behandeld en in eerdere cursussen behandelde onderwerpen verder worden uitgediept. Voorbeelden van thema’s die aan de orde komen zijn: inlichtingenplicht en (gevolgen) schending inlichtingenplicht, intrekking, beëindigen en terugvorderen van uitkeringen; handhaving en rechtmatigheidsonderzoek waaronder bijvoorbeeld observaties en waarnemingen en bescherming van de persoonlijke levenssfeer, verplichtingen en maatregelen.

Opzet

De onderwerpen worden grondig en thematisch behandeld, mede aan de hand van recente jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep en casuïstiek. Tijdens de cursus worden inleidingen – met ruimte voor vragen en discussie – afgewisseld met casusbesprekingen. Tijdens de bijeenkomst verwachten we van iedereen actieve houding.

Voorkennis

We gaan er van uit dat je beschikt over enige kennis van deze wet en minimaal twee jaar ervaring hebt met de behandeling van bijstandszaken.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 95,00