Onteigening in het bestuursrecht – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Omgevingsrecht / Onteigening in het bestuursrecht

Onteigening in het bestuursrecht

De integratie van de Onteigeningswet in de Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze nieuwe wet integreert de regels over het omgevingsrecht. Onderdeel van deze integratie is de Onteigeningswet die nagenoeg geheel opgaat in de Omgevingswet. Dat is al een wijziging op zich. Nieuw is echter dat de “Kroon” beslissingen van gemeenten en andere overheden niet meer goedkeurt, maar overheden zelf beslissen om tot onteigening over te gaan via het geven van een onteigeningsbeschikking. Nieuw is bovendien dat tegen de onteigeningsbeschikking bestuursrechtelijke rechtsbescherming openstaat.

De bestuursrechter heeft tot taak om op verzoek van het bestuursorgaan te beslissen over bekrachtiging van de onteigeningsbeschikking (bekrachtigingsprocedure). Geschillen over schadeloosstelling blijven bij de burgerlijke rechter, maar ook die procedure bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Onteigeningswet, terwijl de notaris de taak heeft gekregen de eigendomsovergang tot stand te brengen. Deze nieuwe procedures hebben aanzienlijke inhoudelijke en organisatorische gevolgen voor de rechtspraak. Om als teams bestuursrecht goed voorbereid te zijn op de komst van onteigeningszaken (m.n. op de bekrachtigingsprocedure), organiseert de SSR dit jaar twee uitvoeringen van deze cursus.

Doel

Na het volgen van deze cursus weet je hoe je verzoeken om bekrachtiging in behandeling moet nemen, wat de taak van de bestuursrechter is, hoe de bekrachtigingsprocedure verloopt en ben je op de hoogte van de belangrijkste rechtsvragen die de bestuursrechter naar verwachting moet beantwoorden. Je bent kortom in staat om als gerechtsjurist of bestuursrechter een verzoek om bekrachtiging in behandeling te nemen en te beoordelen.

Doelgroep

Rechters, gerechtsjuristen en juridisch adviseurs. Omdat maximaal twee maal 30 cursusplaatsen in 2024 beschikbaar zijn, hebben rechters en gerechtsjuristen die onteigeningszaken gaan doen voorrang.

Inhoud

Tijdens de cursus wordt ingegaan op:

  • Hoofdlijnen, onteigeningsbeschikking en de bekrachtigingsprocedure door mr. J.A.W. Huijben, rechter in de rechtbank Oost-Brabant en lid van de werkgroep onteigening van het LOVB.
  • Procesbeschrijving, landelijke brievenset en casus “Spoorzicht” door mr. S.E.M. Lichtenberg, coördinator bestuursrecht bij het LBVr, rechter‑plv. in de rechtbank Gelderland en lid van de werkgroep onteigening van het LOVB.

Voorkennis

Er wordt geen specifieke voorkennis van je verwacht.

Voorbereiding

Houd rekening met twee uur voorbereidingstijd voor het doorlezen van voorgeschreven cursusmateriaal.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 145,00