Milieueffectrapportage – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Omgevingsrecht / Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage

Een toepassingsgerichte dag over de mer-regelgeving

Rechtbanken oordelen in eerste aanleg over onder meer (intrekking van) de omgevingsvergunningen voor de activiteiten milieu en afwijken van het bestemmingsplan, zaken op basis van het oude recht van vóór de Omgevingswet. De begrippen plan-mer, besluit-/project-mer en mer-beoordeling komen in die zaken geregeld voor. Denk alleen al aan de zogenoemde Neveleproblematiek. Moeten onherroepelijke omgevingsvergunningen voor windparken nu worden ingetrokken, omdat voor de normen voor windturbines uit het Activiteitenbesluit milieubeheer in het verleden geen milieueffectrapport is gemaakt? En moet een biomassacentrale waarin stroom wordt opgewekt, worden gezien als een mer-plichtige installatie? En is de aanvraag om omgevingsvergunning bijvoorbeeld bepalend voor de in een milieueffectrapport (MER) in beschouwing te nemen alternatieven? Dit type vragen zal ook onder de Omgevingswet onverminderd relevant blijven. Er komen echter ook nieuwe vragen bij, zoals hoe het zit met een eventuele mer-beoordelingsplicht voor de buitenplanse OPA en of er voor een delegatiebesluit een plan-mer-plicht geldt.

Deze en andere vragen over de reikwijdte en de toepassing van de mer-regelgeving van vóór en na de Omgevingswet komen tijdens deze cursus aan bod.

Doel

Na afloop van de cursus ken je de systematiek van de mer-regelgeving, de belangrijkste begrippen daaruit en de relevante jurisprudentie. Daarbij kun je deze kennis toepassen bij de behandeling van beroepen tegen de meest voorkomende besluiten, zoals omgevingsvergunningen ter zake van de activiteiten milieu en afwijken bestemmingsplan en OPA’s onder de Omgevingswet.

Doelgroep

De cursus staat open voor rechters en gerechtsjuristen.

Inhoud

In de cursus staat zowel het ‘oude’ als het ‘nieuwe’ recht centraal. Daarmee is gedoeld op de mer-regeling zoals neergelegd in hoofdstuk 7 Wet milieubeheer en de ter uitvoering daarvan opgestelde amvb, het Besluit milieueffectrapportage (Besluit mer). Ook is gedoeld op afdeling 16.4 Omgevingswet en hoofdstuk 11 en bijlage V van het Omgevingsbesluit. De achterliggende Europese richtlijnen (mer-richtlijn en smb-richtlijn) worden daarbij betrokken.

Tijdens de cursusdag wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • de werkingssfeer: wanneer moet voor welk type overheidsbesluit welk type mer-product worden opgesteld?
  • de reikwijdte: wat moet er worden beschreven in de diverse mer-producten?
  • de doorwerking: in hoeverre en op welke wijze moet de inhoud van een mer-product doorwerken in of bij het betreffende besluit?

Opzet

De cursus bestaat uit twee aaneengesloten dagdelen.

Ochtenddeel (de basis): inzicht in de mer-systematiek (werkingssfeer, reikwijdte en doorwerking) onder de Wm en onder de Ow, met beperkte aandacht voor jurisprudentie

Middagdeel (verdiept en actualiteiten): bespreking van relevante jurisprudentie en actualiteiten en ruimte voor inbreng eigen casusposities.

Voorkennis

Van jou wordt verwacht dat je enige ervaring hebt met het behandelen van milieu- en ruimtelijke ordeningszaken.

Bijzonderheden

We vragen van je de cursusdag voor te bereiden door het bestuderen van zelfstudiemateriaal. Je zult hier ongeveer 3 uur mee bezig zijn.

Uitvoeringen

Kosten: