Water in het omgevingsrecht
Nederland is een waterland. Geen wonder dat water een belangrijke plaats inneemt in het (omgevings)recht. Het waterrecht gaat over alle aspecten van het waterbeheer: bescherming tegen hoog water of droogte, peilbeheer van grond- en oppervlaktewater, beschikbaarheid van schoon drinkwater, bescherming van mens en dier tegen verontreinigd water, water als onderdeel van natuurontwikkeling en landschapsbehoud en de organisatie van het waterbeheer. Inmiddels is het waterrecht, dat voorheen voornamelijk in de Waterwet was opgenomen, per 1 januari 2024 grotendeels geïntegreerd in de Omgevingswet en de daarop gebaseerd AMvB’s. De Omgevingswet kent verschillende instrumenten om de waterdoelstellingen te bereiken, zoals de waterschapsverordening, verschillende vergunningen voor wateractiviteiten en het projectbesluit. Hierop wordt tijdens de cursus ingegaan. Ook is er aandacht voor het EU-recht dat met name voor waterkwaliteit (Kaderrichtlijn water) een belangrijke invloed heeft op het Nederlandse waterrecht. Aan de hand van casuïstiek zal je overzicht en praktisch toepasbare kennis worden verschaft van het waterrecht, waarbij ook aandacht is voor de (juridische) relaties van het waterrecht met andere omgevingsrechtelijke wet- en regelgeving.
Doel
Na afloop van deze cursus kun je zaken waarbij water een rol speel op juridisch correcte wijze behandelen.
Doelgroep
De cursus staat open voor rechters, stafjuristen en gerechtsjuristen.
Inhoud
Tijdens de cursus wordt ingegaan op de juridische regulering van het waterbeheer waaronder, overstromingsrisicobeheer, onttrekking van grondwater, peilbeheer, waterkwaliteit, ZZS en lozingen. Daarbij zal ook worden ingegaan op de Europeesrechtelijke context die met name voor waterkwaliteitsbeheer van belang is. Daarnaast komen de juridische instrumenten aan bod voor het beoordelen van activiteiten met invloed op de waterkwaliteit en -kwantiteit en de relatie van het waterrecht met andere onderdelen van het omgevingsrecht.
Opzet
De cursus bestaat uit twee aaneengesloten dagdelen. Inleidingen worden afgewisseld met behandeling van casuïstiek, waarbij jouw actieve inbreng op prijs wordt gesteld.
De cursus wordt gegeven door prof. mr. Frank Groothuijse en prof. mr. Jasper van Kempen (beiden werkzaam voor de Universiteit Utrecht). De casuïstiek, praktijkvoorbeelden en uitleg over de technische aspecten van het waterrecht wordt verzorgd door medewerkers van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB).
Voorkennis
Van jou wordt verwacht dat je beschikt over basiskennis van het omgevingsrecht.
Bijzonderheden
Deze cursus is een onderdeel van het curriculum omgevingsrecht.