Besliskunde, master
Concrete aanknopingspunten tot verbetering van de dagelijkse praktijk van het beslissen
Beslissen is de kern van ons vak, zowel als individu (enkelvoudige rechter) als met een groep (in een meervoudige kamer). Hoe vermijden we denkfouten en valkuilen als het ankereffect en groepsdenken? Wat geeft ons houvast in ons besluitvormingsproces? Deze master geeft concrete aanknopingspunten tot verbetering van de dagelijkse praktijk van het beslissen. Uitgangspunten hierin zijn de besliskunde en de sociale keuzetheorie, alsmede inzichten uit de cognitieve en sociale psychologie. De door de civiele hoven ontwikkelde professionele standaard meervoudig beslissen geldt als een belangrijke leidraad. Deze is van toepassing in een meervoudige kamer, maar ook bij de nauwe samenwerking tussen unusrechter en juridische ondersteuners. De aanbevelingen zijn breed relevant, voor de hoven maar net zo goed voor de rechtbanken.
Doel
Het doel van de master is het creëren van bewustwording en het geven van inzichten over individuele en collectieve oordeels- en besluitvorming, zoals bekend uit de cognitieve en sociale psychologie. Daarbij worden concrete aanknopingspunten voor de gerechtelijke praktijk geboden en normatief houvast bij het beslissen, met oog voor specifieke interventies en checks op het eigen functioneren.
Doelgroep
Rechters en raadsheren met een minimale ervaring van drie jaar. Hoewel bij deze cursus de door de civiele hoven ontwikkelde professionele standaard meervoudig beslissen geldt als een belangrijke leidraad, nodigen wij ook nadrukkelijk rechters en raadheren vanuit het bestuursrecht en personen & familierecht uit om mee te doen.
Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor juridisch adviseurs en senior gerechtsjuristen met minimaal drie jaar ervaring.
Inhoud
De cursus kent twee centrale onderwerpen: de individuele en de collectieve rationaliteit van beslissingen. De theoretische basis hiervoor zijn respectievelijk de besliskunde en de sociale keuzetheorie. Om de herkenbaarheid van de thematiek te bevorderen maken we gebruik van een zogenaamde “flipped classroom”: de opdrachten gaan vooraf aan de uitleg van theorie. In expositie en discussie wordt expliciet aandacht besteed aan de interactie tussen beslissingen op individueel en collectief niveau.
Opzet
De cursus beslaat twee dagen. Opdrachten gaan vooraf aan de uitleg van theorie, waarbij veel ruimte wordt gelaten voor de uitwisseling van ervaringen en discussie.
Voorkennis
We verwachten van je dat je een minimale werkervaring van drie jaar in de rechtspraktijk hebt.
Cursusdag(en)
Kosten: