Aanneming van werk in de bouw (bouwrecht)
Het bredere kader van het bouwcontractenrecht
Een introductie in en schets van het bouwcontractenrecht, waarbij op een aantal – in de rechtspraak veel voorkomende – onderwerpen (thematisch) dieper wordt ingegaan.
Doel
Na afloop van de cursus kun je bouwrechtelijke geschillen plaatsen, heb je kennis van de meest voorkomende geschillen en weet je hoe en welke oplossingsrichtingen je kunt kiezen.
Doelgroep
Raadsheren, rechters, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen die nog weinig tot geen ervaring hebben in het behandelen van bouwzaken.
Inhoud
Onderwerpen
- systematiek van het bouwrecht
- aansprakelijkheid, oplevering en waarschuwingsplicht
- speciale consumentenbeschermende bepalingen en Wet Kwaliteitsborging
- prijs en richtprijs meer- en minderwerk
- ontbinding en opschorting
- opzegging
Naast een inbreng van eigen praktijkcasusen wordt ook de actuele jurisprudentie besproken.
Bijzonderheden
Aanneming van werk in de bouw (bouwrecht) is een functioneel rechtsgebied van het privaatrecht. De basisleerstukken in het civielrecht worden derhalve bekend verondersteld. Dit zijn in ieder geval de volgende leerstukken: opschorting, verzuim, ingebrekestelling (art. 6:81 e.v. BW), ontbinding overeenkomst (art. 6:265 BW), klachtplicht (art. 6:89 BW), battle of the forms (algemene voorwaarden), grijze/zwarte lijst (algemene voorwaarden), totstandkoming van een overeenkomst.
Bij de behandeling van bouwkundige geschillen is het heel nuttig (achtergrond)kennis te hebben van het proces van totstandkoming van een bouwkundig object. Hoe verloopt het fysieke bouwproces (constructies, materialen etc.), wie is waarbij betrokken, wat en waar bevinden zich kritische toepassingen en waar zit vaak het (bouwkundig) probleem in zaken waarin een bouwgeschil speelt.
Daarom adviseren wij je ook de cursus bouwkunde (CRZSAVWK) te volgen, die ongeveer twee weken na deze cursus wordt gegeven.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 120,00