Beschermingsbewind in de praktijk
De rol en de positie van de bewindvoerder
Het uit handen geven van de financiën is een ingrijpende stap. Zowel betrokkene als de toezichthoudende rechtbank willen erop kunnen vertrouwen dat de bewindvoerder zijn werk zorgvuldig en professioneel uitvoert. Maar wat houdt de dagelijkse praktijk van een bewindvoerder precies in? Welke concrete werkzaamheden moeten er verricht worden en welke uitdagingen komen daarbij kijken?
Deze cursus neemt je mee in de werkzaamheden van een bewindvoerder, zowel vóór als ná ontvangst van de beschikking. Na afronding heb je een duidelijk beeld van wat het werk van een bewindvoerder daadwerkelijk inhoudt.
Doel
Het doel van deze cursus is inzicht geven in de praktijk van het beschermingsbewind, de rol van de bewindvoerder en andere betrokken partijen, voor een breder begrip bij het houden van toezicht.
Na afloop van deze cursus kun je:
- Het uitvoeringsproces schetsen van intake tot uitstroom.
- De meest voorkomende werkzaamheden van een bewindvoerder benoemen en uitleggen welke uitdagingen deze in de praktijk tegen kan komen.
- Benoemen welke partijen er betrokken zijn in een bewindvoeringstraject.
- Je bewust zijn van de kwetsbaarheid van (een deel van) de doelgroep binnen een bewindvoeringstraject en wat dit voor effect kan hebben op de samenwerking.
- Voorbeelden geven van conflicten en misverstanden die tussen een cliënt en een bewindvoerder kunnen ontstaan, waardoor cliënten mogelijk verzoeken om een andere bewindvoerder.
- Een beeld schetsen van hoe een bewindvoerder de interactie met de rechtbank ervaart.
- Inzicht geven in de elementen van de beslissing (dictum) die van belang zijn voor de uitvoering van bewindvoering, en benoemen hoe deze in de praktijk kunnen uitwerken (do’s en don’ts).
Doelgroep
Rechters, gerechtsjuristen, juridisch adviseurs en administratief juridisch medewerkers.
Inhoud
Tijdens de online cursus (dagdeel) wordt onder meer aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Variaties binnen bewindvoeringskantoren
- De intakeprocedure
- Werkzaamheden na benoeming
- Uitstroom
- Uitdagingen
- Actualiteiten
Naast de algemene thema’s kun je als deelnemer ook casuïstiek inbrengen. Dit kan vooraf, maar ook tijdens de cursusdag zelf.
Voorkennis
Er wordt van je verwacht dat je ervaring hebt in het behandelen van zaken op het gebied van curatele, bewind en mentorschap.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 175,00