Helder en evenwichtig schrijven in jeugdbeschermingszaken
Recht doen aan kinderen en ouders in jouw beschikking
Wil je helder communiceren in jeugdbeschermingszaken? Tijdens deze eendaagse cursus krijg je technieken om ouders, minderjarigen en andere betrokkenen bij jeugdbeschermingszaken op een respectvolle en duidelijke manier te informeren over de beslissing van de rechtbank of het hof. De cursus is ontwikkeld naar aanleiding van de aanbevelingen uit het reflectierapport ‘Recht doen aan kinderen en ouders’ van februari 2023 en is erop gericht om rechters en juristen te ondersteunen bij hun belangrijke rol. We leggen de focus op wat wél werkt: een transparante vaststelling van de feiten, een zorgvuldige motivering en een overtuigende reactie op wat ouders, minderjarigen en (andere) belanghebbenden hebben aangevoerd.
Wat kun je verwachten?
In deze cursus komen thema’s uit het reflectierapport aan bod die dagelijks spelen in jeugdbeschermingszaken, zoals:
- Feitenvaststelling en waarheidsvinding
Een gedegen feitenonderzoek op de zitting begint bij een goede voorbereiding. We behandelen efficiënte strategieën voor de analyse van het dossier: wat staat vast, wat zijn de geschilpunten, waar moet op de zitting zeker aandacht aan worden besteed? - Procedurele rechtvaardigheid: aandacht voor ouders en kinderen
Ouders en minderjarigen ervaren een disbalans tussen henzelf en professioneel betrokken partijen. We staan stil bij deze disbalans en het belang van procedurele rechtvaardigheid. Hoe zorg je ervoor dat ouders en minderjarigen zich gehoord en gezien voelen in het proces? - Helder en overtuigend motiveren van beslissingen
Een beslissing is pas overtuigend gemotiveerd wanneer alle belanghebbenden begrijpen welke afwegingen zijn gemaakt. Hoe laat je in de motivering zien dat alle belangen zorgvuldig zijn meegewogen?
Doel
Je leert je beslissing zo te motiveren, dat belanghebbenden begrijpen welke afwegingen er zijn gemaakt om tot deze beslissing te komen.
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor rechters, raadsheren, gerechtsjuristen, juridisch adviseurs en andere juristen bij gerechtshoven en rechtbanken die betrokken zijn bij jeugdbeschermings-zaken en die hun communicatie- en motiveringsvaardigheden willen versterken.
Inhoud
Tijdens de dag behandelen we twee praktische casussen: een verzoek tot ondertoezichtstelling (OTS) met (machtiging tot) uithuisplaatsing en een verzoek tot gezagsbeëindiging. Inzichten uit de communicatietheorie en de argumentatieleer worden gebruikt als hulpmiddel om grip te krijgen op de standpunten van belanghebbenden en om helder uiteen te zetten waarom de rechtbank of het hof de genomen beslissing juist vindt, ondanks dat procespartijen misschien liever een andere beslissing hadden gezien.
Cursusdag(en)
Kosten: