Omgevingswet / CITES
De bescherming en de (inter)nationale handelsregulering van inheemse en uitheemse planten- en diersoorten.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden waarin allerlei ‘groene wetten’ zijn gebundeld; de Wet Natuurbescherming, de Flora- en faunawet, de Boswet. In deze cursus wordt het deel dat van toepassing is op soortbescherming en handelsregulering van inheemse en uitheemse dier- en plantensoorten behandeld.
Op de eerste en tweede cursusdag wordt aandacht besteed aan de nationale regelgeving en op de tweede en derde dag aan het mondiale CITES verdrag en de daarop gestoelde Europese en nationale wet- en regelgeving. Niet alleen geldend voor het CITES verdrag, maar denk ook aan de relatie met Europese verordeningen en internationale verdragen die hieraan ten grondslag liggen, zoals de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn of de conventies van Bern en Bonn.
Ook wordt op de derde dag een presentatie gegeven door een professionele kweker van roofvogels (alle soorten roofvogels zijn opgenomen in de Appendices van CITES) die dagelijks te maken heeft met de Omgevingswet en de daarbij behorende verplichtingen welke vanuit het CITES verdrag en de EU verordening (inter)nationaal geregeld zijn. Op deze manier wordt een volledig beeld gegeven van de werking van de Omgevingswet en CITES in de praktijk.
Doel
Het actualiseren en vergroten van kennis en inzicht in de Omgevingswet en CITES en de (strafrechtelijke) handhaving hierop.
Doelgroep
Rechters en raadsheren, leden Openbaar Ministerie, juridisch medewerkers en parketsecretarissen, die belast zijn, of op kort termijn belast zullen worden met opsporing, vervolging of berechting in milieuzaken.
Inhoud
In de cursus wordt aandacht geschonken aan (strafrechtelijke) handhaving, de verschillen en overeenkomsten tussen de Omgevingswet en de voorgaande ‘groene’ wetten. Daarbij is de overgangsregeling van belang; strafzaken zijn in de meeste gevallen nog onder het oude recht opgestart en ‘ijlen na’. Gebruikte modus operandi, trends en ontwikkelingen in de (illegale) handel die vanuit het oogpunt van een handhaver worden gepresenteerd, en aandacht voor de werking van de Omgevingswet en CITES in de praktijk.
Opzet
De cursus bestaat uit zes dagdelen op drie afzonderlijke dagen, met inleidingen, discussie en casusbehandeling. De eerste dag start om 9:30 uur en eindigt om circa 17:00 uur. De tweede en derde dag starten eveneens om 9:30, en zullen beide tot circa 17:00 uur duren.
Voorkennis
Enige kennis van de ‘Strafvorderingsrichtlijn Flora- en faunawet’ en kennis van de WED wordt verwacht.
Bijzonderheden
Deze cursus maakt deel uit van het cluster milieustrafrecht. De cursus is niet opgenomen in het licentievignet van de milieuofficier van justitie.
Deze cursus valt voor de leden ZM niet onder Centrale Financiering maar onder Permanente Educatie.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 645,00
Voor leden OM (2025): € 200,00