Leergang integrale aanpak van ondermijning – SSR
Cursussen / Strafrecht / Vaardigheden / Leergang integrale aanpak van ondermijning

Leergang integrale aanpak van ondermijning

Voorheen: Leergang aanpak van ondermijning

Het Openbaar Ministerie werkt voortdurend aan de versterking van de aanpak van criminaliteit met een ondermijnend karakter. Vanuit zijn eigen taakstelling en in samenwerking met andere (handhavings)partners wil het OM de effectiviteit van zijn optreden vergroten door, waar mogelijk, integraal samen te werken in de bestrijding van ondermijnende misdaad.

Doel

Als (ondermijnings)officier ken en begrijp je de plaats en betekenis van het strafrecht en daarmee je eigen rol in de complexe context van de aanpak van ondermijning. Ook ken en begrijp je de plaats en de rol van andere partijen – zoals het openbaar bestuur en private partijen – daarin, en beschik je over de eigenschappen en vaardigheden om een duurzame verbinding te zoeken. Tot slot beschik je als goede ondermijningsofficier over de eigenschappen en vaardigheden om de vaak langdurige (en soms persoonlijk belastende) projecten en strafzaken tot een goed einde te brengen. Het is niet vanzelfsprekend dat je je dit alles door enkel ervaring in het doen van strafzaken eigen kunt maken.

Om je hierbij te helpen beoogt de leergang:
1. het breder kunnen kijken naar een zaak dan alleen vanuit het strafrecht;
2. het kunnen (samen)werken aan een integrale aanpak van complexe veiligheidsvraagstukken én
3. deze manier van werken tot het standaardrepertoire van jou als officier van justitie te maken.

Doelgroep

Als kandidaat voor de leergang voldoe je aan het volgende profiel:

  1. Je bent ondermijningsofficier of gebieds-/beleidsofficier die zich bezighoudt met de aanpak van ondermijningsfenomenen.
  2. Je werkt in de dagelijkse praktijk al samen met publieke en/of private organisaties aan integrale veiligheidsvraagstukken of gaat dat op zeer afzienbare termijn doen.
  3. Je bent ten minste enige jaren werkzaam in de ondermijningsomgeving of bij de afdeling B&S en hebt ambitie om binnen het onderwerp ondermijning inhoudelijk en persoonlijk te groeien en werkzaam te zijn.
  4. Je bent een ervaren officier van justitie met ten minste enkele jaren ervaring in het doen van projectmatige onderzoeken op ondermijningsgebied of hebt aantoonbare affiniteit met een programmatische en integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit.
  5. Je bent energiek, leergierig en bereid om in een groep open en actief te werken aan persoonlijke ontwikkeling.
  6. Je kunt voldoende tijd maken om alle onderdelen van de leergang voor te bereiden, bij te wonen en uit te voeren.
  7. Je hebt de laatste vijf jaar geen (Organized Crime) Field Lab gevolgd.

Inhoud

De leergang is opgezet rond de theorie van de Strategische Driehoek van Mark H. Moore, Harvard-hoogleraar Non-profit Organizations. Kernvragen daarin zijn:

  1. Welke ‘public value’ wordt met een bepaalde vorm van bestrijding nagestreefd (maatschappelijke meerwaarde)?
  2. Hoe kan daarvoor, zowel intern als extern, de juiste steun worden gevonden (legitimatie)?
  3. Hoe worden de juiste mensen en middelen gevonden, hoe worden effectiviteit, innovatie, moed en lerend vermogen (capaciteit) gewaarborgd?

Uiteindelijk komt het aan op de onderlinge verhouding tussen deze drie punten van de driehoek.

De leergang bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Drie tweedaagse interactieve masterclasses (inclusief overnachting), waarin dieper wordt ingegaan op de positie en rol van het OM en de officier van justitie in de integrale
    samenwerking. Ook komen specifieke aspecten van het vak van ondermijningsofficier aan bod, zoals integraal werken, werken onder druk, en strategie in de opsporing en vervolging.
  • Een individueel coachingsgesprek tussen de tweede en derde masterclass.
  • Een vijfdaags Field Lab (inclusief overnachtingen) met ‘100-dagen challenge’ en een afrondende dag. De workshop volg je met 40 tot 60 deelnemers uit verschillende publieke en private organisaties.

Bijzonderheden

  • De leergang vindt plaats van april 2024 – maart 2025. De aanmeldingstermijn voor kandidaten voor deze editie is gesloten.
  • Gedurende alle contactdagen is aanwezigheid verplicht. Het dagelijks werk moet dan wijken, daaraan heeft ieders parket- en teamleiding zich gecommitteerd.