Opsporing in een digitale wereld voor OM
Leer tijdens deze verdiepingscursus je opsporingsbevoegdheden kennen en weet wanneer je deze inzet
Welke bevoegdheden heeft de opsporingsambtenaar als het gaat om het onderzoeken van digitale sporen en hoe kun je deze sporen vinden? Tijdens deze cursus leer je welke opsporingsbevoegdheden er zijn, maar nog belangrijker, je leert ook hoe je zelf digitale sporen kunt vinden en veiligstellen.
Doel
Na het volgen van deze cursus weet je op welke je plekken je verschillende digitale sporen kunt vinden en hoe je deze kunt veiligstellen. Ook weet je welke opsporingsbevoegdheden je hebt en in welke fase van het onderzoek je deze bevoegdheden inzet. Je leert dit toe te passen op een concrete casus uit de werkpraktijk.
Doelgroep
Deze cursus is ontworpen voor ervaren parketsecretarissen, (adjunct) officieren van justitie en advocaten-generaal die minimaal 6 maanden werkzaam zijn in de onderzoeksomgeving.
Inhoud
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Verschillende digitale sporen (zoals locatiegegevens, e-mail)
- Encryptie en cloudopslag
- Opsporingsbevoegdheden (tappen, vorderen van gegevens, beslag, doorzoeking ter vastlegging van gegevens/netwerkzoeking)
Opzet
Na een digitale voorbereiding ga je tijdens de cursus aan de slag met een praktijkcasus waarin je leert aangeven in welke fase van het opsporingsonderzoek je zit en welke bevoegdheden je inzet en waarom.
Bijzonderheden
Deze cursus maakt onderdeel uit van het cursusaanbod op het gebied van cyber-crime.
Cursusdag(en)
Kosten:
Voor leden OM (2025): € 200,00
Voor leden OM (2026): € 200,00