Aanbod / Processtukken

Processtukken

Wat is een strafproces zonder processtukken? 

De officier van justitie is tijdens het opsporingsonderzoek verantwoordelijk voor de samenstelling van de processtukken in een strafdossier. De manier waarop een strafdossier wordt opgebouwd is vooral afhankelijk van de vraag of stukken aangemerkt kunnen worden als processtukken, hetgeen van groot belang is bij de behandeling van strafzaken. De medewerkers van het Openbaar Ministerie moeten daarom goed op de hoogte zijn van hierop van toepassing zijnde wetgeving en jurisprudentie.
Wie gaan er eigenlijk over processtukken; de politie, de officier, het OM of de rechter? En wanneer heeft wie recht op kennisneming en afschriftverstrekking van processtukken en overige stukken? Op deze en andere vragen wordt tijdens de cursus ingegaan.

Doel

Kennis/inzicht

Na afloop van de deze cursus:
– weet je wat processtukken zijn;
– weet je welke verantwoordelijkheid je hebt bij de samenstelling van de processtukken;
– weet je wanneer processtukken aan de verdachte en het slachtoffer moeten worden verstrekt;
– weet je wie in de verschillende fasen van het strafproces verantwoordelijk is voor het procesdossier
– ken je de toepasselijke wetgeving en jurisprudentie over de omgang met processtukken en overige stukken in strafzaken. Ook ben je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en jurisprudentie.
– heb je inzicht verkregen in de artikelen 30 t/m 34 en 51b Sv.

Vaardigheid (toepassen van kennis en inzicht)
Na afloop van deze cursus ben je in staat te beoordelen wat processtukken zijn, wie over de processtukken en overige stukken gaan, wie wanneer recht heeft op processtukken en wanneer kennisneming en afschriftverstrekking van processtukken en overige stukken kan worden geweigerd.

Doelgroep

(Adj.) Officieren van Justitie (in opleiding), trainees en parketsecretarissen.

Inhoud

De cursus bestaat uit twee delen: een deel voorbereiding en een dag contactonderwijs op locatie. In de voorbereiding doe je kennis en inzicht op over relevante wetgeving en jurisprudentie en krijg je een beeld van processtukken in relatie tot Wjsg en Woo.
Tijdens het contactonderwijs op locatie wordt aan de hand van inleidingen en casuïstiek gewerkt aan de inzichten over de inhoud en daarmee opbouw van een strafdossier. Dit gebeurt aan de hand van vier duidelijk te onderscheiden aspecten:
– Wat zijn processtukken
– Wanneer heeft wie recht op processtukken?
– Wie gaan er over processtukken
– Onthouding en bezwaar van processtukken
Hiernaast is er voldoende ruimte voor de behandeling van casuïstiek, voor het delen van praktijkervaringen en voor het inbrengen van leervragen.

Bijzonderheden

Aan de leeractiviteit zijn drie korte voorbereidingsopdrachten verbonden. In de eerste opdracht wordt gevraagd om studiemateriaal door te nemen. In de tweede wordt gevraagd om een tijdens het contactonderwijs te behandelen casus voor te bereiden. De derde opdracht betreft het inleveren van leervragen die kunnen worden beantwoord tijdens het contactonderwijs.
De voorbereiding zal ongeveer 4 uur in beslag nemen.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.