Spiegelbijeenkomst
Spiegelbijeenkomsten; blik van buiten naar binnen
Klantgericht handelen betekent jezelf kunnen verplaatsen in de positie van de cliënt. Onbewust verdwijnt soms dit perspectief van de cliënt in de routine van alledag. Je ontwikkelt blinde vlekken. Spiegelbijeenkomsten zijn een instrument om deze blinde vlekken op te sporen. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld in het AMC als manier om aan patiënten feedback te vragen. Ook in de rechtspraak is er inmiddels ruime ervaring met dit reflectie-instrument.
Een spiegelbijeenkomst is een evaluatief kringgesprek. Hierbij wordt door twee gespreksleiders aan een groep cliënten gevraagd (advocaten, procesvertegenwoordigers, rechtzoekenden) hoe zij het contact met de rechtbank/parket ervaren. De betrokken medewerkers van de rechtbank/parket zijn hierbij als toehoorder aanwezig.
Doel
Het doel van spiegelbijeenkomsten is dat medewerkers zich bewust zijn van het perspectief van hun cliënten en dat zij zich openstellen voor hun behoeften. Door de directe confrontatie met de ervaring en de mening van de cliënt is het effect op het gedrag van de medewerker groter dan bij indirecte terugkoppelingen zoals bij enquête-uitkomsten.
Doelgroep
Voor teams binnen de rechtspraak die vanuit een open en onderzoekende blik meer te weten wil komen over hoe een groep cliënten het contact met jouw rechtbank of parket ervaren.
Inhoud
Er zijn twee gespreksleiders bij elke spiegelbijeenkomst: één van buiten de rechtspraak en één met professionele ervaring in de rechtspraak. Het gesprek start met open vragen aan de cliënten. In tweede instantie stelt de gespreksleider de tevoren door de medewerkers opgestelde vragen aan de orde. De totale duur van dit gedeelte bedraagt circa 1.5 uur. Daarna is er een kwartier de ruimte voor toehoorders om de cliënten nog enkele vragen te stellen, ter toelichting of voor aanvullende informatie. Daarna kunnen de cliënten nog vragen stellen aan de toehoorders. De toehoorders luisteren, nemen geen deel aan het gesprek en gaan niet in discussie. De gespreksleider zal hier steeds op toezien. De toehoorders wordt gevraagd na afloop van de bijeenkomst een enquête in te vullen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kort informeel samen zijn.
Voorkennis
Voor deze Spiegelbijeenkomst is geen voorkennis nodig. Als je als team behoefte hebt aan dit instrument dan zal SSR je begeleiden bij de organisatie.
Bijzonderheden
Voor meer informatie kan je contact opnemen met professionelereflectie@ssr.nl.
Alleen incompany uitvoeringen
Datum, tijdstip en locatie worden in overleg met SSR afgesproken. Indicatie kosten: €2475,- excl. reiskosten voor twee gespreksleiders die ook in de voorbereiding een rol spelen.