High Tech Cybercrime, basis – SSR
Cursussen / Strafrecht / Cybercrime / High Tech Cybercrime, basis

High Tech Cybercrime, basis

Verkrijg diepgaande kennis over enkele belangrijke verschijningsvormen van computercriminaliteit, opsporing en mogelijkheden voor vervolging ervan

Je bent je al bewust van de betekenis die cybercrime heeft, in de wereld waarin wij leven, maar ook in de zaken die je ter behandeling krijgt voorgelegd. Waarschijnlijk realiseer je je ook dat die kennis niet toereikend is voor de meer ingewikkelde cyberzaken. Daarvoor is méér nodig.
In deze cursus worden vormen van computercriminaliteit behandeld waarbij ICT niet louter als instrument wordt ingezet bij het plegen van strafbare feiten, maar waarbij ICT tevens het doelwit is van die strafbare feiten. Dit terrein van de computercriminaliteit wordt wel aangeduid als ‘High Tech Cybercrime’. Het gaat om ingewikkelde zaken die je vast niet dagelijks krijgt voorgeschoteld, maar als je ermee te maken krijgt, zullen er complexe juridische en ICT-technische kwesties aan de orde komen die specialistische kennis vereisen.

De basiscursus High Tech Cybercrime is bedoeld om je meer vertrouwd te maken met juridische en ICT-technische begrippen en concepten op het gebied van High Tech Cybercrime. In deze cursus verwerf je basiskennis die benodigd is voor de juridische analyse van technisch-complexe juridische vraagstukken op het gebied van cybercrime.

Doel

Na het volgen van deze cursus beschik je over de benodigde basiskennis om (zeer) complexe juridische en ICT-technische kwesties in concrete strafzaken te herkennen, op waarde te schatten en in verband te brengen met relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie.

Doelgroep

De cursus is primair bedoeld voor raadsheren, rechters, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen die zich meer willen verdiepen in computercriminaliteit, digitale opsporing en de beoordeling van digitaal bewijs.

Daarnaast is deze cursus interessant voor advocaten-generaal, officieren van justitie (in opleiding) en parketsecretarissen/commissiesecretarissen.

 

Inhoud

In deze cursus staat begripsvorming centraal, met als doel om je grondig voor te bereiden op de technisch-complexe juridische vraagstukken waarmee je in de praktijk wordt geconfronteerd. Gedurende de dag word je door de docenten vertrouwd gemaakt met de belangrijkste begrippen en concepten, alsmede relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie op het gebied van High Tech Cybercrime.

In de cursus komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • de relevantie en betekenis van bestanddelen van het delict computervredebreuk (o.a. ‘geautomatiseerd werk’ en ‘binnendringen’) binnen het verband van de tenlastelegging
  • de verschillende modus operandi bij phishing; en de gevolgen daarvan voor de juridische beoordeling van een strafzaak
  • de technische werking van ransomware; verschillende ransomware-varianten en criminele verdienmodellen en de gevolgen daarvan voor de juridische beoordeling van een strafzaak
  • introductie tot technisch relevante aspecten voor het witwassen van/met gebruikmaking van bitcoins, waaronder: de Bitcoin-blockchain, de structuur van bitcointransacties, methoden voor het witwassen van bitcoins, basale aspecten van inbeslagneming van bitcoins, omzetting van contant geld naar bitcoins (en vice versa)

Voorkennis

Voor deze cursus gelden geen voorkennisvereisten. Na het volgen van deze cursus beschik je over de benodigde kennis om de verdiepingscursus High Tech Cybercrime te kunnen volgen. De verdiepingscursus High Tech Cybercrime is in ontwikkeling, nadere informatie over deze verdiepingscursus volgt later. Ter voorbereiding op de basiscursus word je aangeraden de webcolleges over computervredebreuk, phishing, ransomware en witwassen van/met gebruikmaking van cryptovaluta te bekijken. Tevens word je aangeraden om ter opfrissing van jouw kennis over cybercrime de webcolleges over metadata, bestandsreconstructie, het Windows bestandssysteem en IP-adressen te bekijken.

Bijzonderheden

Deze cursus maakt onderdeel uit van het cursusaanbod op het gebied van cyber-crime.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 50,00
Voor leden OM (2024): € 200,00