Het professioneel verschoningsrecht
Beslaglegging en geheimhouderstukken
Het professioneel verschoningsrecht, als belangrijke pijler van de rechtsstaat en essentieel element van een goede rechtsbedeling, heeft voorrang op de waarheidsvinding. Niet zelden heeft dit recht grote gevolgen voor het onderzoek. In strafzaken, maar óók in het enquêterecht, insolventierecht en fiscaal recht. Het thema staat al jaren volop in de belangstelling en de reikwijdte van het verschoningsrecht is onderwerp in steeds meer procedures en van (veel) debat in de politiek.
Deze cursus biedt je het perspectief op het thema vanuit een advocaat, een officier van justitie en een rechter-commissaris in strafzaken. De basisprincipes, maar ook de meest recente jurisprudentie, worden vanuit elke invalshoek uitgebreid belicht. Vanzelfsprekend is er ruimte voor discussie en inbreng van de cursisten. Ook meer praktische zaken zoals de waarborgen rondom de procedure tot filtering van verschoningsgerechtigde gegevens na de (doorzoeking ter) inbeslagneming of bij de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen komen aan bod.
SSR nodigt je van harte uit om deel te nemen aan deze cursus over het professioneel verschoningsrecht.
Doel
De cursus dient tot kennisvergroting over en bewustwording van de betreffende onderwerpen.
Doelgroep
OM: advocaat-generaal, officier van justitie, parketsecretaris, beleidsmedewerker
ZM: raadsheer, rechter, rechter-commissaris, juridisch medewerker
Inhoud
De docenten zullen aandacht besteden aan de grondslag en het belang van het verschoningsrecht. Er zal worden ingegaan op de relevante wetgeving en (actuele) rechtspraak. Verder zal worden ingezoomd op de praktische aspecten bij een doorzoeking en de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen in relatie tot het verschoningsrecht; wat mag wel en niet, wie doet wat, welke aandachtspunten zijn van belang en welke praktische knelpunten kunnen aan de orde zijn?
Opzet
De cursus bestaat uit één dag contactonderwijs op locatie en vereist een gedegen voorbereiding. Tijdens de cursus worden inleidingen afgewisseld met discussie en een veelheid aan praktijkvoorbeelden.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 290,00
Voor leden OM (2025): € 200,00