Slachtoffers in het strafproces – e-learning
De positie van het slachtoffer in het strafproces en de rol van de rechter in de omgang met het slachtoffer
Deze e-learning is in ontwikkeling en momenteel niet beschikbaar.
SSR biedt vier digitale modules aan die allen betrekking hebben op de positie van het slachtoffer in het strafproces en de rol van de rechter in de omgang met het slachtoffer. De modules zijn ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van het toenmalige International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) en kunnen onafhankelijk van tijd en plaats worden doorlopen.
De positie van het slachtoffer in het strafproces is de afgelopen jaren verder versterkt door de invoering van nieuwe wetgeving. Recente voorbeelden zijn de verruiming van het spreekrecht (1 juli 2016) en de omzetting van de Europese richtlijn voor rechten van slachtoffers in Nederlandse wetgeving (1 april 2017). Het is belangrijk dat leden van de rechterlijke macht goed op de hoogte zijn van de rechten van slachtoffers en daar tijdens zittingen naar handelen in de bejegening van slachtoffers. Natuurlijk is er in het strafproces sprake van een spanningsveld tussen de belangen van het slachtoffer en die van de verdachte in het kader van de onschuldspresumptie. In deze e-learning ligt de focus eenzijdig op de rechten en belangen van het slachtoffer. Hiervoor is gekozen om de deelnemers aan deze e-learning inzicht te geven in het perspectief van het slachtoffer.
Doel
Na afloop van de leeractiviteit heb je kennis van de belangrijkste slachtofferrechten in het Nederlandse strafrecht die relevant zijn voor de rechter en kun je deze koppelen aan de verschillende onderdelen van het begrip rechtvaardigheid. Ook heb je inzicht in de ontwikkeling van het spreekrecht sinds 2005 en ken je de grootste discussiepunten hieromtrent. Ook heb je kennis opgedaan van strafrechtelijke beschermingsbevelen.
De modules zijn enerzijds bedoeld om kennis op te doen van de verschillende onderwerpen met behulp van theorie, wet- en regelgeving en jurisprudentie. Anderzijds wordt deelnemers de mogelijkheid geboden om een eigen visie te ontwikkelen op de materie en te reflecteren op hun eigen handelen aan de hand van casusopdrachten.
Doelgroep
Voor leden ZM (en OM).
De modules zijn primair bedoeld voor rechters, raadsheren en juridisch medewerkers die werkzaam zijn binnen de strafrechtspraktijk van de zittende magistratuur. Hieronder worden tevens RIO’s verstaan. De modules zijn ook interessant voor leden van het Openbaar Ministerie om kennis van te nemen.
Inhoud
Module 1: Slachtofferrechten
In deze module wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste slachtofferrechten in het Nederlandse strafrecht die relevant zijn voor de rechter. Daarnaast worden de historische achtergrond en de internationale achtergrond van deze rechten geschetst.
Module 2: Rechtvaardigheid
In deze module worden de slachtofferrechten gekoppeld aan verschillende onderdelen van het begrip rechtvaardigheid. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan het onderscheid tussen distributieve rechtvaardigheid en procedurele rechtvaardigheid.
Module 3: Het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden
In deze module worden de drie grootste discussiepunten rondom het spreekrecht gepresenteerd en word je gevraagd hierop kritisch te reflecteren.
Module 4: Bescherming
In deze module wordt gekeken naar de verschillende manieren waarop een strafrechtelijk beschermingsbevel kan worden opgelegd, de effectiviteit van beschermingsbevelen, de manier waarop een beschermingsbevel het beste kan worden opgesteld en de handhaving van beschermingsbevelen.
Bijzonderheden
De modules kunnen onafhankelijk van tijd en plaats worden doorlopen.
Het doorlopen van iedere module neemt ongeveer 30-45 minuten in beslag.
Je kunt de module raadplegen via desktop, laptop of iPad, op elk gewenst moment.