“Vakmanschap en maatwerk”
Mijn naam is Ellen van Wissen en sinds 2005 ben ik actief betrokken bij de Rechtspraak onder andere door het verzorgen van de coachingsgesprekken die gekoppeld waren aan het MD traject voor potentiële sectorvoorzitters. Daarnaast coach en adviseer ik rechters, teamvoorzitters en bestuurders in heel Nederland. Door deze gesprekken heb ik een goed beeld kunnen ontwikkelen van de thema’s die binnen de rechtspraak spelen. Uiteraard heb ik ook veel ervaring buiten de rechtspraak. In deze introductie zet ik kort uiteen wie ik ben en wat ik kan doen.
Soorten trajecten
De vragen die ik in coachingsgesprekken krijg, lopen sterk uiteen, van heel instrumentele en taakgerichte onderwerpen (omgaan met weerstand, effectiviteit van de eigen managementstijl, competentieontwikkeling) tot trajecten waarin thema’s aan de orde komen als leiderschapsontwikkeling, loopbaanontwikkeling, de verbinding tussen persoonlijk en professioneel functioneren of persoonlijke levensvragen. Ook veel trajecten begeleid ik rondom het thema burnout waar ik inmiddels ook al verschillende programma’s rondom ontwikkeld heb.
Aan alle soorten trajecten beleef ik evenveel professionele genoegdoening. Sommige coachees willen van allebei wat, andere zijn huiverig voor een te veel van het een of het ander. Ik vindt het leuk om te schakelen tussen de soorten trajecten en ik vind het belangrijk dat coachees zich comfortabel voelen bij mij en hoor vaak dat dit inderdaad zo is. In trajecten ga ik vlot en ongedwongen naar de kern van de vragen die we met elkaar bespreken.
Loopbaan Ellen van Wissen
Ik heb ruim 20 jaar ervaring, vooral met het coachen van professionals in kennisintensieve organisaties. Vaak zijn dat professionals in de hogere posities, maar zeker niet altijd. Ik streef zelf niet alleen naar een variëteit aan soorten trajecten, maar ook naar een variëteit aan coachees.
Mijn vakbekwaamheid ontwikkelt zich door studie, scholing en intercollegiale toetsing met vakgenoten. Deze vakgenoten maken mij gevoelig voor nieuwe ontwikkelingen en inzichten, waar ik al vaak dankbaar gebruik van heb gemaakt. In de loop van de tijd heb ik ook een aantal wetenschappers om mij heen verzameld, bij wie ik regelmatig te rade ga over de ontwikkelingen in de organisatiekunde.
Hoe verloopt een coachingstraject?
Het coachingstraject begint met een intake waar we kijken of het “klikt” en formuleren we de concrete coachvragen. Ook maken we afspraken over de doorlooptijd van het traject – meestal kiezen we voor een kort traject (ongeveer 6 gesprekken), verlengen kan immers altijd nog. Ik zie snel wanneer ik zelf een onderwerp met iemand kan uitwerken of wanneer iemand beter naar een andere specialist/coach door verwezen kan worden. Ik heb een uitgebreid netwerk, dat ik daarvoor kan gebruiken.
Mijn ambitie – en mijn plezier – in mijn werk is het grootst als ik iets kan doen aan de zelfredzaamheid van coachees en dat niet alleen voor de coachee, maar ook voor anderen in de organisatie, duidelijk is dat het traject geholpen heeft.