Procesafspraken – SSR Meestervertellers met Ferry van Veghel

Al een aantal jaar maakt het Openbaar Ministerie in sommige strafzaken afspraken met de verdediging over onder andere de strafeis en de wijze van procederen: procesafspraken. Deze procesafspraken kunnen ervoor zorgen dat de looptijd van een strafzaak verkort wordt.

De Hoge Raad gaf vorig jaar definitief groen licht voor deze werkwijze. Het OM heeft de uitgangspunten voor het maken van procesafspraken nu vastgelegd in de Aanwijzing procesafspraken in strafzaken die vanaf 15 augustus 2023 in werking treedt.

Is het maken van procesafspraken bij strafzaken een goede manier om het proces te versnellen, of doen we daarmee ‘het recht’ geweld aan? In deze aflevering van SSR Meestervertellers spreekt Daan Langkamp erover met recherche officier Ferry van Veghel. Van Veghel legt op welke manier procesafspraken in nieuwe én oude zaken tot een sneller vonnis kunnen leiden.

In de podcast SSR Meestervertellers hoor je inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. SSR Meestervertellers beluister je waar en wanneer je wilt via ssr.nl/podcast, Spotify, of via je podcast app. Geen aflevering missen? Abonneer je dan.

Nieuwsoverzicht