Intervisie – SSR
Cursussen / Coaching en intervisie / Persoonlijke ontwikkeling / Persoonlijke effectiviteit / Intervisie

Intervisie

Een vorm van reflectie en intercollegiale consultatie

Heb je een casus waar je graag het perspectief van een ander op wil horen? Of vraag je je af hoe jij je plek kan innemen ten opzichte van de rest van jouw collega’s? Dan is het van toegevoegde waarde je aan te sluiten bij een intervisiegroep. Samen met collega’s neem je onder leiding van een ervaren intervisiebegeleider een vakinhoudelijk of persoonlijk vraagstuk onder de loep.

Wij faciliteren intervisie door jouw intervisiegroep te voorzien van een goed opgeleide en ervaren intervisiebegeleider.

Doel

Elke intervisie ziet er anders uit. Met de intervisiegroep bepaal je het thema en de casus die de desbetreffende dag uitgelicht wordt. De volgende punten komen in elke intervisie aan bod.

Inzicht in jezelf, collega’s en het vraagstuk  

  • krijg je inzicht in het denkproces, leerproces en handelen van jezelf en van anderen
  • verhelder je het persoonlijke vraagstuk van jezelf of de ander door het stellen en beantwoorden van onderzoekende vragen
  • toets je je individuele perceptie aan de ervaringen, deskundigheid en invalshoeken van diverse collega’s

Nieuwe mogelijkheden

  • onderzoek en genereer je nieuwe alternatieven om om te gaan met het vraagstuk
  • bepaal je welke acties je gaat uitvoeren om het vraagstuk te hanteren

Doelgroep

Iedereen binnen de rechterlijke organisatie (OM en ZM).

Inhoud

Intervisie is een instrument om met jouw collega’s te reflecteren op praktijksituaties, onderzoekende vragen te stellen en inzichten te vergaren om zodoende van elkaar te leren en beter te worden in jullie werk. Door de tijd te nemen een vraagstuk onder de loep te nemen, verken je alternatieve handelingswijzen, reflecteer je op wat (niet) werkt en leer je samen.

Om intervisie te laten slagen kom je als groep (6-8 personen) minimaal 4x per jaar bijeen. De sessies duren gemiddeld 2.5 en kunnen zowel online als fysiek plaatsvinden. Het is van belang dat intervisie een doorgaand proces is waarbij er voldoende tijd zitten tussen de bijeenkomsten om het geleerde in de praktijk toe te passen.

In intervisie worden de methodes afgewisseld afhankelijk van de casus, voorwaarden en focus van de intervisie. Er zijn meer dan twintig verschillende methoden. De meest bekende zijn:

  • incidentmethode
  • roddelmethode
  • zes gekleurde denkhoeden
  • krachtenveldanalyse

Onze intervisoren

  • hebben een erkende opleiding tot intervisie begeleider afgerond
  • zijn bekend met het werkveld en de dynamiek van de rechterlijke organisatie
  • spreken de taal en kennen de ontwikkelingen van de organisatie

Wij hebben een pool van zowel interne intervisoren (kosteloos) alsmede externe intervisoren (kosten voor gerecht/parket).

Voorkennis

Om intervisie te laten slagen is het nodig dat jullie een open, onderzoekende houding hebben en vertrouwelijk omgaan met de besproken informatie.

Bijzonderheden

Intervisie kan zowel op locatie als online plaatsvinden. Vaak vindt de eerste sessie fysiek plaats om elkaar beter te leren kennen.

Nieuwsgierig geworden?

Heb je een intervisiegroep maar nog geen begeleider of wil je weten of deelname aan een intervisiegroep iets is voor jou? Stuur dan een e-mail naar professionelereflectie@ssr.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.