De rechter is ook een mens – SSR
Cursussen / Personen- en familierecht / Zittingsvaardigheden / De rechter is ook een mens

De rechter is ook een mens

Over de dynamiek van de familie- en jeugdzitting. Wat jou persoonlijk raakt en motiveert, en hoe je dat inzet tijdens een familierechtzitting.

Er is geen rechtsgebied zo persoonlijk als het personen- en familierecht. Wie jij bent als persoon en jouw ervaringen in het leven hebben dan ook invloed op jouw werk als familierechter. Wat heeft jou gevormd in het leven? Hoe beïnvloedt dat jouw communicatie met rechtzoekenden op zitting? En hoe ga je om met situaties die wat bij jou losmaken?

Doel

  • Je leert in deze cursus stil te staan: dragen en verdragen wat er speelt bij de rechtzoekende, en wat dat met jou doet als rechter; hierdoor kun je beter luisteren.
  • Je leert je bewust te zijn van je persoonlijke ervaringen en hoe die zich vertalen naar jouw communicatie met de rechtzoekende; hiermee vergroot je je communicatiemogelijkheden.

Doelgroep

Rechters in opleiding die gaan beginnen in het familie- en jeugdrecht en sectoroverstappers.

Inhoud

In deze training creëren we een veilige omgeving waarin je kunt oefenen met situaties die jou (on)bewust raken als mens in de toga. We doen dit onder andere door een mondelinge behandeling na te bootsen. Hierdoor ben je beter voorbereid op confronterende momenten die je tegenkomt in de rechtszaal en kun je je verder ontwikkelen tot de rechter die jij als professioneel persoon bent.

De opzet

Twee cursusdagen waarbij je theorie krijgt en gaat oefenen. Vooraf is er een intake door de trainers en bereid je je voor op de cursus. De intake en de voorbereiding duren samen ongeveer één dag.

Voorkennis

Als rio mag je deelnemen drie maanden nadat je de trainingen De zittingsrechter 1 en De zittingsrechter 2 hebt gevolgd.

Van zittende (familie)rechters die deelnemen wordt verwacht dat zij de belangrijkste basisvaardigheden en technieken beheersen voor het stellen van verschillende soorten vragen (vragen naar feiten, meningen, gevoelens, belangen, stellen van open en gesloten vragen, lineaire vragen, hypothetische vragen en reflectieve vragen), het in ontvangst nemen van antwoorden (samenvatten/ reflecteren op inhoud, emotie en/of intentie, herformuleren, spiegelen van emotie) en regie houden (meta-communicatie, structuur kennen en vasthouden). Ook wordt verwacht dat zij bekend zijn met Transactionele analyse, Roos van Leary, de Harvardmethode van onderhandelen, de escalatieladder/conflicttrap van Glasl en de effectiviteitsbalk.

In MIJN SSR wordt cursusmateriaal aangeboden voor het opfrissen van de voorkennis.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 965,00