Leiderschapstraject voor teamvoorzitters Basis
Versterk je leiderschap en vergroot je effectiviteit als leidinggevende
Beginnen met leidinggeven is als leren zeilen: toga uit, aansturen, koers bepalen en laveren. Soms gaat het voor de wind, soms zitten wind en tij tegen.
Dit leiderschapstraject voor teamvoorzitters geeft achtergronden, handvatten en biedt een plek om te oefenen. Het duurt tien tot elf maanden en bestaat uit modules gericht op (persoonlijk) leiderschap, workshops over bedrijfsvoering, individuele begeleiding en groepsintervisie.
Doel
Het traject draagt bij aan:
- leiderschap en persoonlijk leiderschap
- persoonlijke effectiviteit als leidinggevende
- gespreksvaardigheden, kennis van P&C en HR, e.d.
- zelfvertrouwen in de leidinggevende rol
- geven en ontvangen van constructieve feedback
- experimenteren met gedrag en het tonen van lef en durf in de leidinggevende positie
- ontwikkelen van verbindend leiderschap, en
- bewustwording van de rol en positie van de leidinggevende functie in de dynamiek van de Rechtspraak-organisatie
Bij de ontwikkeling van het programma is rekening gehouden met de resultaatgebieden van teamvoorzitters conform het geldende landelijke profiel.
Doelgroep
Dit traject is voor startende teamvoorzitters (RA en GA). Bij aanvang van het traject voer je tenminste zes maanden je functie als teamvoorzitter uit.
Het traject is toegankelijk voor alle leidinggevende functionarissen gelijk aan het landelijk vastgestelde functieprofiel van de teamvoorzitter, zolang je op eigen titel deelneemt aan het managementteam, periodieke voortgangs- en functioneringsgesprekken voert met je medewerkers (je hebt zgn. p-verantwoordelijkheid) en regelmatig inhoudelijke, personele en financiële verantwoording aflegt aan het gerechtsbestuur.
Ook voor andere leidinggevenden binnen het functiehuis van de Rechtspraak zijn er soortgelijke ontwikkelmogelijkheden, zie bijv. Leiderschap voor operation.leidinggevenden & coördinatoren (ALMDZTOL) en Gevorderd Leiderschap (ALMZLGGL).
Inhoud
Het traject begint met een startgesprek waar persoonlijke leerdoelen in kaart gebracht worden. Daarna volgt een programma van tien maanden waar je leiderschapstalenten ontdekt en invloedstijlen onderzoekt. Thema’s zijn onder meer:
- het aansturen van individuen en groepen
- teamontwikkeling
- veranderprocessen
- het krachtenveld in de organisatie
Modules bevatten theorie, handvatten, inzichten in de bedrijfsvoering. Er is veel ruimte om te experimenteren en onderling ervaringen uit te wisselen.
SSR voert het landelijke leiderschapstraject voor teamvoorzitters uit in samenwerking met deskundigen uit de Rechtspraak en gespecialiseerde trainers.
Bijzonderheden
Het traject kent 27 dagdelen met contactmomenten op locatie, waarvan gemiddeld 2 dagdelen per maand met gemiddeld 2 uur voorbereiding per maand. Een paar onderdelen van het traject verlopen digitaal via Microsoft Teams.
Lees het artikel Ontwikkeltraject zet teamvoorzitters in hun kracht over de ervaringen van twee deelnemers met dit traject in 2017.
Vaste startmomenten van het traject zijn in september en januari. Houd de communicatiekanalen van SSR in de gaten voor aanvullende uitvoeringen.
LET OP: de planning van dit traject met start in januari 2025 is pas eind oktober 2024 bekend. Dan pas is er de mogelijkheid tot inschrijven. Heb je nu al concrete interesse om te starten in het aankomende jaar? Druk op de knop ‘houd mij op de hoogte’ hiernaast en weet wanneer de inschrijvingen openen.