Training Intervisiebegeleiding – SSR

Training Intervisiebegeleiding

Intervisiebegeleider worden, faciliteer reflectie

 • 12
  dagdelen
 • 1
  locatie
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: wo. 07-10-2020

Nieuw: Deze vaardigheidstraining zal grotendeels op de gebruikelijke wijze – dus door middel van contactonderwijs, en één dagdeel online – worden gegeven onder de volgende voorwaarden:

 1. De locatie is ingericht op alle RIVM-corona-maatregelen en veilig geacht door SSR.
 2. De deelnemer is akkoord met het fysiek volgen van de training en houdt de door het RIVM ingestelde maatregelen in acht.

Elk gerecht voelt de noodzaak om geregeld aan reflectie en intervisie te doen. Verschillende  visitatierapporten maken dit duidelijk. Ook binnen het OM neemt de wens om op reguliere basis intervisie te organiseren, toe. SSR heeft, op verzoek, een training ontwikkeld om intervisiebegeleiders op te leiden. De training bestaat uit een intakegesprek, zes dagdelen (vier bijeenkomsten) met een trainer, tussentijdse intervisiebijeenkomsten en eindgesprek. Na het volgen van deze training bent u in staat om zelfstandig als intervisiebegeleider aan de slag te gaan. Er is, door het volgen van deze training, de mogelijkheid om in de pool van intervisiebegeleiders bij SSR te worden opgenomen en via SSR te worden ingezet als begeleider van intervisie binnen de rechtspraak en het OM.

Doel

Na de training Intervisiebegeleiding:

 • hebt u inzicht in de essentie van intervisie, in de factoren die intervisie succesvol maken en in de factoren die intervisie succesvol maken en in de rol van de intervisiebegeleider;
 • bent u zich bewust van uw eigen kwaliteiten, valkuilen, persoonlijke triggers en uitdagingen als intervisiebegeleider, en kunt u hiermee effectief omgaan;
 • hebt u uw vaardigheden voor het begeleiden van intervisie vergroot, ook het begeleiden van een online-intervisiebijeenkomst;
 • kunt u de leer- en ontwikkelingsprocessen binnen de intervisiegroep begeleiden, gericht op bewustwording, feedback, eigenaarschap en resultaatgerichtheid;
 • hebt u inzicht in en kennis van groepsdynamica en de invloed hiervan op duurzame intervisie, en kunt u hierin sturen vanuit uw rol als intervisiebegeleider;
 • kent u een palet aan bruikbare intervisiemethodieken en kunt u hiermee werken.

Doelgroep

De training Intervisiebegeleiding is geschikt voor rechtspraakmedewerkers en OM-ers, met een HBO+/academisch niveau, die gemotiveerd zijn om intervisie te begeleiden, een open en nieuwsgierige houding hebben, goed kunnen luisteren, het leuk vinden om met een groep te werken en geloven dat intervisie een toegevoegde waarde heeft als het gaat om een bijdrage aan de ‘lerende organisatie’.

Inhoud

In de training, bestaande uit 2 hele trainingsdagen en twee dagdelen, wordt u voorbereid op het zelfstandig kunnen begeleiden van intervisiebijeenkomsten.

De taken van een intervisiebegeleider bestaan onder andere uit:

 • het begeleiden van een intervisietraject van 4-6 bijeenkomsten in een jaar
 • het zorgdragen voor de veiligheid in een groep
 • het begeleiden van het intervisieproces en de groep aan het werk zetten
 • methodische begeleiding
 • contact onderhouden met de contactpersoon van de intervisiegroep in verband met praktische en organisatorische zaken

Opzet

Dag 1: Het voortraject en het opstarten van intervisie (2 dagdelen)

Dag 2: Persoonlijke ontwikkeling, coach- en intervisievaardigheden (2 dagdelen)

Dag 3A: Online intervisiebegeleiding, groepsdynamica en maximaal leren in de intervisiegroep (1 dagdeel)

Dag 3B: Uitdagende praktijkcasuïstiek (1 dagdeel)

Tussen alle trainingsdagen zijn er oefen-intervisiebijeenkomsten gepland. De locatie van deze bijeenkomst kunt u zelf bepalen. De data zijn gepland (1 dagdeel), maar indien u met uw oefengroep een ander moment beter vindt, kunt u de oefengroep op dat andere moment laten plaatsvinden.

Voorkennis

Ruime ervaring met intervisie (als deelnemer) is gewenst.

Bijzonderheden

Er wordt van de deelnemer een actieve en participerende houding verwacht in zowel de trainingsdagen als de (oefen-)intervisiebijeenkomsten. Voor het ontvangen van het certificaat is deelname aan alle onderdelen verplicht.

Dag 3A staat in het teken van online-intervisiebegeleiding. Voor dit trainingsdeel hebt u de beschikking nodig over een privé-device (laptop, computer met webcam, i-pad). Er zal (vooralsnog) gebruik gemaakt worden van de online applicatie ZOOM.

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 1.590,00 voor leden OM: € 200,00

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.