Rechtspraak en sociale media
Moeten rechters alleen blijven spreken via hun uitspraken of zouden zij juist de sociale media als een platform moeten benutten?
Sociale media zijn in deze tijd niet meer weg te denken. Op de diverse sociale media worden allerlei onderwerpen besproken, waaronder ook de rechtspraak. Moeten rechters alleen blijven spreken via hun uitspraken en zich dus verre houden van sociale media? Of zouden zij juist de sociale media als een platform moeten benutten om over hun werk te vertellen en uitspraken toe te lichten? En welke grenzen moeten daarbij in acht worden genomen, met andere woorden hoe ver reikt de uitingsvrijheid van een rechter? Maar ook: hoe kan je – ook als je niet op sociale media actief bent of wil zijn – via het gebruik van “klare taal” in uitspraken toch een bijdrage leveren aan een goede beeldvorming over de rechtspraak?
Doel
Na afloop van deze cursus ben je:
- op de hoogte van de internationale niet-bindende gedragsregels voor rechters, toegespitst op het gebruik van sociale media;
- je bewust van de kansen en risico’s van het zichtbaar zijn op en het gebruik van sociale media;
- op de hoogte van de verschillende soorten sociale media en weet je welke sociale media je als rechter of rechtspraakmedewerker wel of beter niet kunt gebruiken;
- op de hoogte van de do’s en don’ts bij het gebruik van sociale media;
- je bewust van de mogelijkheden om en het belang van een bijdrage te leveren aan een goede beeldvorming over de rechtspraak, ook als “op sociale media niet-actieve rechtspraakmedewerker”.
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor:
- rechters en raadsheren (in opleiding)
- juridisch adviseurs en gerechtsjuristen
- medewerkers communicatieafdelingen gerechten
Behalve voor rechterlijke ambtenaren en gerechtsjuristen is deze cursus ook geschikt voor medewerkers van communicatieafdelingen, die de opgedane kennis kunnen toepassen in de dagelijkse advisering van rechtspraakmedewerkers over het gebruik van sociale media.
Inhoud
Deze cursus behandelt de volgende onderwerpen/thema’s:
- gezag van de rechter
- de internationale niet-bindende gedragsregels voor rechters, toegespitst op het gebruik van sociale media
- bewustwording van de kansen en risico’s van het zichtbaar zijn op en het gebruik van sociale media
- welke sociale media je als rechter of rechtspraakmedewerker wel of beter niet kunt gebruiken
- de do’s en don’ts bij het gebruik van sociale media
- de uitingsvrijheid van rechters
- het belang van ‘klare taal’ in de rechtspraak
Bijzonderheden
Volg je deze cursus liever op een eigen locatie met je eigen team, dat kan met een in-company cursus. Neem hiervoor contact op met B&PO@ssr.nl.
Uitvoeringen
Kosten: