Effectief motiveren en formuleren van uitspraken – SSR

Effectief motiveren en formuleren van uitspraken

Begrijpelijke uitspraken schrijven in ‘klare taal’

 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: ma. 02-09-2019

De behoefte aan vonnissen en uitspraken in ‘klare taal’ neemt toe: uitspraken die zo zijn geschreven dat lezers begrijpen wat het oordeel is en hoe de rechtbank tot dit oordeel is gekomen. De manier waarop u uw overwegingen ordent en op papier zet, is daarbij essentieel. In deze training krijgt u meer zicht op uw eigen schrijfstijl en versterkt u uw vaardigheid in effectief motiveren en formuleren.

Doel

Versterken van vaardigheden om uitspraken en vonnissen in begrijpelijke taal te motiveren en te formuleren.

Doelgroep

Beginnend en meer ervaren juridisch medewerkers, stafjuristen, rio’s, rechters, raadsheren en wetenschappelijk medewerkers, in het bestuurs- of civiel recht.

Inhoud

In de cursus krijgt u handvatten aangereikt om uw gedachtegang helder op papier te zetten. Daarbij is aandacht voor het selecteren, structureren en presenteren van argumentatie: hoe vat u warrige argumentatie efficiënt samen? Hoe selecteert u de noodzakelijke argumenten? Hoe geeft u juridisch complexe overwegingen helder weer? Hoe reageert u adequaat op gevoerde verweren? Daarnaast is aandacht voor begrijpelijk schrijven: hoe vergroot u de leesbaarheid zonder dat de juridische betekenis en het zakelijk karakter van de tekst verloren gaan?

Opzet

De cursus bestaat uit twee onderling samenhangende cursusdagen met een tussenliggende periode van twee weken. Tijdens de cursus is veel ruimte om de stof toe te passen op voorbeelden uit de rechtspraktijk. Ook kunt u voorbeelden uit uw eigen praktijk tonen en bespreken, waarop u feedback ontvangt van medecursisten en van de docent. De opzet maakt het mogelijk om met collega’s van gedachten te wisselen en gezamenlijk na te denken over aanpassingen die nodig zijn om in ‘klare taal’ te schrijven.

Voorkennis

Deze cursus is geschikt voor beginnende en ook ervaren juristen die willen werken aan hun schrijfstijl of gerichtere feedback willen geven op concepten van collega’s. Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist; enige ervaring met het (laten) schrijven van uitspraken vergroot de toepasbaarheid.

Bijzonderheden

Deze cursus heeft enige overlap met de cursus ‘Beschikken in stijl’ voor juridisch medewerkers uit de familiesector en met de rio-cursus ‘Overtuigend motiveren van een rechterlijk oordeel’. De training ‘Effectief motiveren en formuleren’ biedt gelegenheid om de stof verder uit te diepen, meer te oefenen en feedback te krijgen. Voor degenen die deze cursus al volgden is er ‘Moedig motiveren, adequaat argumenteren’, waarin o.a. aandacht voor ‘acceptatie door partijen’ en overtuigend schrijven.

Docenten

 • mw. dr. Janne Maaike Gerlofs

  Communicatietrainer

 • mw. drs. Tigrelle Uijttewaal

  Communicatietrainer — Tekst in stijl

 • mw. drs. Janneke Valbracht

  docent — Sic Sat Neerlandistiek

 • mw. drs. Mascha Furth

  Communicatietrainer

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 425,00

Stuur deze cursus door