Natuurbeschermingsrecht, soorten – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Omgevingsrecht / Natuurbeschermingsrecht, soorten

Natuurbeschermingsrecht, soorten

Beschermde dier- en plantensoorten in de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet

Overheidsbesluiten worden regelmatig aangevochten omdat burgers of milieuorganisaties van mening zijn dat beschermde planten of dieren in de knel komen door een evenement, de bouw of sloop van bouwwerken of andere activiteiten. Deze cursus helpt jou om in korte tijd het complexe soortenbeschermingsrecht te begrijpen. Welke planten en dieren zijn beschermd en wat houdt die bescherming in? Wanneer is voor een flora- en fauna-activiteit een toestemming nodig en wat zijn de voorwaarden voor de verlening daarvan? Welke uitzonderingen gelden er op de verbodsbepalingen? En is de jurisprudentie op grond van de Wet natuurbescherming nog steeds relevant nu de Omgevingswet een feit is?

Doel

Na afloop van deze cursus kun je het recht dat betrekking heeft op de bescherming van dier- en plantensoorten toepassen, ook als daarbij Europeesrechtelijke aspecten aan de orde zijn. Voorts ben je op de hoogte van de meest actuele jurisprudentie en andere ontwikkelingen.

Doelgroep

De cursus staat open voor rechters, raadsheren, stafjuristen en gerechtsjuristen.

Inhoud

Tijdens de cursusdag wordt onder meer ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • De internationale en Europeesrechtelijke achtergrond van het soortenbeschermingsrecht.
  • Welke dieren en planten zijn beschermd?
  • De algemene en specifieke zorgplicht voor soorten in de Omgevingswet.
  • De verbodsbepalingen: reikwijdte en uitleg begrippen.
  • De omgevingsvergunning voor de flora- en fauna activiteit in relatie tot activiteiten zoals bouwen, slopen en evenementen.
  • De voorwaarden waaronder de omgevingsvergunning voor de flora- en fauna-activiteit kan worden verleend.
    • Geen afbreuk aan gunstige staat van instandhouding
    • Geen andere bevredigende oplossing
    • Wettelijk belang
  • de mogelijkheden om uitzonderingen op de verbodsbepalingen toe te staan en de procedures/voorwaarden die daarvoor gelden.
  • De bestaande uitzonderingen op de omgevingsvergunningplicht (provinciale verordeningen, gedragscodes, soortenmanagementplannen).

Bij al deze onderwerpen wordt aandacht besteed aan praktijkvoorbeelden en nationale en Europese jurisprudentie. Ook wordt bij de onderwerpen ingegaan op de overeenkomsten of verschillen tussen de regeling in de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet.

Opzet

De cursus bestaat uit twee aaneengesloten dagdelen. Inleidingen zullen worden afgewisseld met behandeling van casuïstiek, waarbij een actieve inbreng op prijs wordt gesteld.

Voorkennis

Basiskennis van het omgevingsrecht en de doorwerking van Europees recht in de nationale rechtsorde wordt als bekend verondersteld.

Bijzonderheden

Deze cursus is een onderdeel van het curriculum omgevingsrecht. Naast deze cursus wordt ook de cursus ‘Natuurbeschermingsrecht: gebieden’ aangeboden. Deze twee cursussen geven samen een compleet beeld van het natuurbeschermingsrecht.

Wat niet tot de cursus behoort

De onderwerpen jacht, schadebestrijding en populatiebeheer, omgang met exoten en de handel in beschermde soorten worden niet behandeld tijdens deze cursus.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 135,00