Hoger beroep in civiele zaken
Een verdieping op de basisbeginselen van het hoger beroep
Tegen welke civiele uitspraken staat hoger beroep open? Hoe verloopt de procedure? En wat is de (devolutieve) werking van het appel? In deze cursus verwerf je verdiepende kennis over (de basisbeginselen van) het hoger beroep.
Doel
Het verwerven van inzicht in de wijze van procederen in hoger beroep, zowel in dagvaardings- als in rekestzaken.
Doelgroep
Raadsheren in opleiding, startende raadsheren in het civiele recht, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen civiel recht van de hoven.
Inhoud
Centraal staat de appeltechniek, zowel bij de dagvaardings- als bij de verzoekschriftprocedure.
De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:
- plaats en functie van het hoger beroep, uitgangspunten
- bevoegdheid en ontvankelijkheid (internationale rechtsmacht, absolute en relatieve competentie, appellabiliteit, termijnen, samenloop met andere rechtsmiddelen)
- eindbeslissing, tussenvonnis en deelvonnis, tussentijds appel
- partijcomplicaties
- principaal en incidenteel appel
- grieven(stelsel)
- tweeconclusieregel
- devolutieve werking
- bewijskwesties
- ambtshalve toetsing in hoger beroep
- pleidooi, mondelinge behandeling in hoger beroep, onmiddellijkheidsbeginsel.
Opzet
De cursus bestaat uit twee keer één dagdeel contactonderwijs. Om deel te kunnen nemen aan deze verdiepende cursus moet je de e-learning Hoger beroep in civiele zaken gevolgd hebben: de webcolleges 1 t/m 11 vóór aanvang van de eerste contactbijeenkomst en de webcolleges 11 t/m 20 + de eindtoets vóór aanvang van de tweede contactbijeenkomst. Het doornemen van deze E-learning kost ongeveer 4,5 uur. De voorbereiding bestaat verder uit het bestuderen van enkele hoofdstukken procesrecht uit de Asser-serie en het lezen van een aantal casussen. Dit kost ongeveer 3 uur. Tijdens de cursus zal – voortbouwend op het studiemateriaal – de stof worden behandeld aan de hand van per deelonderwerp gegroepeerde casusposities.
Voorkennis
Om deel te kunnen nemen aan deze verdiepende cursus moet je de e-learning Hoger beroep in civiele zaken gevolgd hebben. Je kunt deze e-learning direct en kosteloos volgen via MIJN SSR.
Bijzonderheden
Deze cursus wordt tweemaal per jaar aangeboden.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 215,00