Moedig en overtuigend motiveren in het civiel recht
Voor wie schrijf je?
Het motiveren van een uitspraak is een rechtsstatelijke eis. We maken ook veel werk van de motivering; motiveren duurt vaak langer dan de zitting en de voorbereiding daarvan. Maar betaalt die tijdsinvestering zich ook uit in acceptatie van de uitspraak door partijen? Hoe kan de wijze waarop onze uitspraak is geformuleerd en opgebouwd bijdragen aan het begrip voor en de acceptatie van de uitkomst? En in hoeverre worden we beperkt door de wet en het feit dat de uitspraak wel hoger beroep- of cassatiebestendig moet zijn? Tijdens deze bijeenkomst zul je, in een groep ervaren rechters, raadsheren en gerechtsjuristen, stilstaan bij deze en andere vragen rondom motivering.
Doel
Deze cursus beoogt je nieuwe inzichten te bieden met het oog op de schriftelijke motivering van een uitspraak: wat is vanuit het oogpunt van controleerbaarheid én aanvaardbaarheid door partijen en derden – daarbij inbegrepen de Hoge Raad – wenselijk en mogelijk?
Doelgroep
Ervaren gerechtsjuristen, rechters en raadsheren civiel recht.
Inhoud
Argumentatiestructuur en overtuigingskracht van uitspraken, de (on)mogelijkheden en/of (on)wenselijkheid om uitspraken op deze basis in te richten, onder begeleiding van een rechter en een deskundige op het gebeid van overtuigen.
Opzet
De cursus bestaat uit een schrijfopdracht en een interactieve bijeenkomst van twee dagdelen.
Voorkennis
We raden je aan om de cursus Effectief motiveren en formuleren van uitspraken (ARZSTAGE) vooraf te volgen.