Aanbod / Ambtshalve toetsen in de praktijk

Ambtshalve toetsen in de praktijk

Meer inzicht in de dagelijkse praktijk van het ambtshalve toetsen

De kleine lettertjes bij een overeenkomst, wie kent ze niet? Maar hoe beoordeel je als (ervaren) rechter, juridisch adviseur of gerechtsjurist wat een oneerlijk beding is en waarom moet de rechter eigenlijk ambtshalve toetsen? Andere onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: de gevolgen van vernietiging van een beding en de vraag of je een beding mag vervangen. De cursus Ambtshalve toetsen in de praktijk geeft antwoord op deze vragen en meer inzicht in de dagelijkse praktijk van het ambtshalve toetsen.

Doel

Na deze cursus kun je op basis van de jurisprudentie van het Europese hof oneerlijke bedingen toetsen.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld zowel voor ervaren als onervaren rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen. Wij adviseren wel om eerst de cursus Algemene voorwaarden te volgen.

Inhoud

De cursus start met de theorie rondom ambtshalve toetsing. Vervolgens komt de vraag aan bod wat een beding oneerlijk maakt. De docent staat stil bij de zwarte, grijze en blauwe lijst en geeft voorbeelden van een aantal veel voorkomende oneerlijke bedingen. De gevolgen van vernietiging van het beding worden besproken alsmede verjaring. Tot slot worden de vragen rondom twijfelachtige bedingen behandeld, die je als cursist door middel van het Intakeformulier hebt ingediend. De cursus heeft daarmee een hoog praktisch gehalte.

Cursusdag(en)

Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 90,00