Bouwkunde
Voor een goed begrip en zicht op het fysieke bouwproces
Bij de behandeling van bouwkundige geschillen is het heel nuttig (achtergrond)kennis te hebben van het proces van totstandkoming van een bouwkundig object. Hoe verloopt het fysieke bouwproces (constructies, materialen etc.), wie is waarbij betrokken, wat en waar bevinden zich kritische toepassingen en waar zit vaak het (bouwkundig) probleem in zaken waarin een bouwgeschil speelt? Bovendien is kennis van veel voorkomende bouwkundige terminologie nuttig voor een goed begrip van het conflict.
Doel
Je verwerft inzicht in de totstandkoming van bouwobjecten van ontwerp tot realisatie/oplevering, waardoor je bouwkundige geschillen beter kunt duiden.
Doelgroep
Raadsheren, rechters, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen met nog weinig tot geen ervaring in het behandelen van bouwzaken.
Inhoud
- de ontwerpaspecten van een gebouw met betrekking tot de bodem (welke onderzoeken zijn nodig, geotechnisch, milieukundig, verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid daarvoor),
- de voor de uitvoering beneden maaiveld benodigde constructies en materialen,
- de opbouw vanaf de begane grondvloer (welke soorten zijn er, functies van wapening en druklaag, etc.) waarbij ook scheurvorming door vervorming aan de orde komt, de opbouw van wanden in diverse soorten materialen (beton, steen, hout) en zo verder tot en met dakconstructies.
Bijzonderheden
Deze cursus sluit aan op de cursus Aanneming van werk in de bouw (bouwrecht) (CRZSAVWR), waarin wordt ingegaan op het bouwrecht (juridische inhoud). Wij bevelen je aan eerst deze cursus te volgen (ongeveer twee weken voor de cursus bouwkunde).
Cursusdag(en)
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 85,00