Curatele, bewind en mentorschap voor kanton, verdieping
Meer complexe vraagstukken voor verschillende beschermingsvormen
Wie mogen er bewindvoerder worden? Wanneer is een zitting nodig? Hoe om te gaan met bewindvoerders/curatoren die niet voldoen aan hun verplichting om rekening en verantwoording af te leggen? Wat doe je wanneer er geklaagd wordt over een bewindvoerder? En op welke beloning kunnen mentoren aanspraak maken?
Verdiep je in de meer complexe vraagstukken van de verschillende beschermingsvormen en vergroot jouw vaardigheden in het adequaat omgaan met betrokkenen.
Doel
Uitbreiding en verdieping van kennis en vaardigheden op het gebied van curatele, beschermingsbewind meerderjarigen en mentorschap.
Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor ervaren kantonrechters, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen die zaken behandelen binnen dit rechtsgebied.
Inhoud
In de cursus worden onderstaande onderwerpen behandeld:
- rechtsgevolgen, waarborgen versus bescherming, zelfredzaamheid;
- rechtsgevolgen, handelingsbekwaam versus wilsbekwaam;
- machtigingen, beheren en beschikken;
- bescherming;
- procederen;
- inschakelen advocaat;
- machtigingen;
- rekening en verantwoording;
- aansprakelijkheid.
Opzet
De verdiepingscursus bestaat uit twee dagdelen contactonderwijs op locatie, welke plaatsvinden op één dag.
De onderwerpen zoals hierboven beschreven zullen worden behandeld in de vorm van casusbehandeling. Voorafgaand aan de cursus kan desgewenst een eigen casus worden ingebracht. Afhankelijk van de beschikbare tijd wordt deze casus tijdens de cursusdag besproken.
Voorkennis
De deelnemers hebben de cursus ‘Curatele, bewind en mentorschap, basis’ gevolgd of hebben aantoonbare relevante basiskennis.
Bijzonderheden
Aanbevolen wordt om ook de cursus ‘Beschermingsbewind in de praktijk’ te volgen. Deze cursus wordt verzorgd door de heer M. Bronswijk, bewindvoerder in Groningen.