Jaarrekening lezen, verdieping handel en insolventie – SSR
Cursussen / Civiel recht / Insolventierecht / Ondernemings- en Financieel recht / Jaarrekening lezen, verdieping handel en insolventie

Jaarrekening lezen, verdieping handel en insolventie

Leer jaarrekeningen interpreteren bij onrechtmatigheden

Deze cursus gaat over de interpretatie van jaarrekeningen bij onrechtmatigheden. Na afloop heb je sneller en beter inzicht in situaties waarin onrechtmatigheden (lijken te) spelen. Denk aan dubieuze debiteuren, ‘te lang doordraaien’, btw-carrousel, een bestuurder die zichzelf bevoordeelt, etc.

Doel

In deze cursus krijg je inzicht in de jaarrekening in (complexe) situaties waarin onrechtmatigheden (lijken te) spelen. Daarnaast leer je ook beter vragen te stellen aan deskundigen wanneer er een vermoeden is van onrechtmatigheden.

Doelgroep

Rechters, rechters-commissarissen, raadsheren en gerechtsjuristen.

Inhoud

Onderwerpen:
• bestuurdersaansprakelijkheid
• balansaansprakelijkheid (denk aan fakevoorraden of een te grote post ‘onderhanden werk’)
• faillissementsfraude
• pauliana

Opzet

Deze juridische onderwerpen worden vertaald naar de jaarrekening: verschijningsvormen aan de hand van casus, met rekenvoorbeelden en kengetallen.

Voorkennis

Dit is een verdiepingscursus. Je moet over parate kennis van balanslezen en kasstromen beschikken om de cursus goed te kunnen volgen. Fris daarom je kennis op met de zelfstudiecursus Jaarrekening lezen, opstart verd. handel/insolventie (CRZSJRLD) . Deze zelfstudiecursus bestaat uit het (her)lezen van ‘Jaarrekening lezen voor juristen’ (180 blz.), het bekijken en beluisteren van een presentatie van 2 uur en het uitwerken van een casus. Reken hiervoor op 3 tot 4 dagdelen. Deelname aan de zelfstudiecursus is kosteloos.

De leerlijn Jaarrekening lezen start met de cursus Jaarrekening lezen voor juristen, basis (COZSJRLZ). Volg de basiscursus voordat je deze verdiepende cursus gaat volgen.

N.B. Bij de cursusuitvoering van 24  oktober zijn 2 dagen gereserveerd voor het volgen van de zelfstudiecursus ter voorbereiding. Je kunt de voorbereiding ook op andere, zelfgekozen dagen doen. Heb je de zelfstudiecursus meer dan een half jaar geleden  gevolgd, dan is het goed om deze nog een keer door te nemen: herlees de literatuur en bekijk opnieuw de presentatie. Reken daarvoor 2 dagdelen.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 235,00