Studiebezoek Straatsburg – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Internationaal en Europees recht / Internationaal / Studiebezoek Straatsburg

Studiebezoek Straatsburg

Maak kennis met Straatsburg in de praktijk

De medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de Mens verzorgen verschillende inleidingen. U gaat in gesprek met de Nederlandse rechter in het Hof en als het mogelijk is woont u een zitting bij. Dit zorgt voor een onvergetelijk bezoek aan Straatsburg waardoor Europa ook voor u meer gaat leven.

Doel

Het verwerven van kennis van en inzicht in het werk, de plaats en positie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Doelgroep

Rechters, raadsheren, officieren van justitie, advocaten-generaal, rio’s en oio’s, ervaren juridisch medewerkers en ervaren parketsecretarissen.

Inhoud

De vele inleidingen worden verzorgd door prominente medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de Mens. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn onder meer: de Raad van Ministers en het Parlement; organisatie en werkwijze van het Hof; de procedure voor het Hof; de Europese mensenrechtenverdragen en hun protocollen, internationale samenwerking op het terrein van de mensenrechten; juridische samenwerking in Europa; de taak en rol van de permanent vertegenwoordiger bij de Raad van Europa. Indien mogelijk zal een zitting van het Hof worden bijgewoond en vindt een bijeenkomst plaats met de Nederlandse rechter in het Hof.

Opzet

Het studiebezoek duurt drie dagen. Het programma begint op maandag rond 09.00 uur en eindigt op woensdag rond 12.30 uur. U dient uw eigen reis te boeken en kunt deze kosten declareren bij uw rechtbank of parket. SSR boekt en betaalt het hotel inclusief ontbijt en toeristenbelasting. De kosten voor lunch en diner zijn voor eigen rekening. Het programma bestaat uit inleidingen, met gelegenheid tot het stellen van vragen en tot discussie. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan het programma.
Vooraf vindt een online voorbereidingsmiddag plaats waar ook praktische vragen gesteld kunnen worden. Deelname aan de voorbereidingsmiddag is verplicht.

Voorkennis

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de cursus EVRM algemeen hebben gevolgd of aantoonbaar kennis hebben van het onderwerp mensenrechten.

Bijzonderheden

Het programma vindt plaats in het Engels en in het Nederlands. De data van het bezoek zijn afhankelijk van het zittingsrooster van het Hof.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.