Studiebezoek Straatsburg – SSR

Studiebezoek Straatsburg

Maak kennis met Straatsburg in de praktijk

 • 8
  dagdelen
 • 21
  PE-punten
 • 18
  EU-punten
 • 8,6
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: IRRPSTRA
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: wo. 30-12-2020

Een veelheid aan inleidingen door prominente medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de mens op locatie, een gesprek met de Nederlandse rechter in het Hof en het bijwonen van een zitting, maken het tot een onvergetelijk bezoek waardoor Straatsburg en Europa ook voor u gaan leven.

Doel

Het verwerven van kennis van en inzicht in het werk, de plaats en positie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Doelgroep

Rechters, raadsheren, Officieren van justitie, Advocaten generaal, rio’s en oio’s.

Inhoud

Een veelheid aan inleidingen zal worden verzorgd door prominente medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de mens. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn onder meer: de Raad van Ministers en het Parlement; organisatie en werkwijze van het Hof; de procedure voor het Hof; de Europese mensenrechtenverdragen en hun protocollen, internationale samenwerking op het terrein van de mensenrechten; juridische samenwerking in Europa; de taak en rol van de permanent vertegenwoordiger bij de Raad van Europa. Voorts zal een zitting van het Hof worden bijgewoond en vindt een bijeenkomst plaats met de Nederlandse rechter in het Hof.

Opzet

Het studiebezoek duurt drie dagen, de heenreis gaat per vliegtuig op de zondag voorafgaand aan het studiebezoek. De terugreis is aan het eind van de derde dag. Individuele afwijkingen van het reisschema zijn niet mogelijk. Het programma bestaat uit inleidingen, met gelegenheid tot het stellen van vragen en tot discussie. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief deelnemen in het programma.
Voorts vindt een voorbereidingsmiddag plaats. De deelname aan de voorbereidingsmiddag is verplicht.

Voorkennis

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de cursus EVRM algemeen hebben gevolgd of aantoonbaar kennis hebben van het onderwerp mensenrechten.

Bijzonderheden

Het programma vindt grotendeels plaats in het Engels, deels in het Nederlands. De data van het bezoek zijn afhankelijk van het zittingsrooster van het Hof.

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 1.870,00 voor leden OM: € 200,00

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.