Studiebezoek Straatsburg – SSR

Studiebezoek Straatsburg

Maak kennis met Straatsburg in de praktijk

 • 7
  dagdelen
 • 21
  PE-punten
 • 18
  EU-punten
 • 8,6
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: IRRPSTRA
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

Een veelheid aan inleidingen door prominente medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de mens op locatie, een gesprek met de Nederlandse rechter in het Hof en indien mogelijk het bijwonen van een zitting, maken het tot een onvergetelijk bezoek waardoor Straatsburg en Europa ook voor u gaan leven.

Doel

Het verwerven van kennis van en inzicht in het werk, de plaats en positie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Doelgroep

Rechters, raadsheren, Officieren van justitie, Advocaten generaal, rio’s en oio’s.

Inhoud

Een veelheid aan inleidingen zal worden verzorgd door prominente medewerkers van de Raad van Europa en van het Hof voor de Rechten van de mens. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn onder meer: de Raad van Ministers en het Parlement; organisatie en werkwijze van het Hof; de procedure voor het Hof; de Europese mensenrechtenverdragen en hun protocollen, internationale samenwerking op het terrein van de mensenrechten; juridische samenwerking in Europa; de taak en rol van de permanent vertegenwoordiger bij de Raad van Europa. Voorts zal een zitting van het Hof worden bijgewoond en vindt een bijeenkomst plaats met de Nederlandse rechter in het Hof.

Opzet

Het studiebezoek duurt drie dagen. Het programma begint op maandag rond 09.00 uur en eindigt op woensdag rond 12.30 uur. U dient uw eigen reis te boeken en kunt deze kosten declareren bij uw rechtbank of parket. SSR boekt en betaalt het hotel inclusief ontbijt en toeristenbelasting. De kosten voor lunch en diner zijn voor eigen rekening. Het programma bestaat uit inleidingen, met gelegenheid tot het stellen van vragen en tot discussie. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan het programma.
Voorts vindt een voorbereidingsmiddag plaats. Deelname aan de voorbereidingsmiddag is verplicht.

Voorkennis

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de cursus EVRM algemeen hebben gevolgd of aantoonbaar kennis hebben van het onderwerp mensenrechten.

Bijzonderheden

Het programma vindt grotendeels plaats in het Engels, deels in het Nederlands. De data van het bezoek zijn afhankelijk van het zittingsrooster van het Hof.

Docenten

 • mr. drs. Valerie Bernt

  Rechter

 • mr. dr. Nynke Baarsma

  Rechter

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.