EVRM algemeen – SSR

EVRM algemeen

De basisprincipes van het EVRM en de toepassing van de jurisprudentie van het Straatsburgse Hof in de nationale rechtsorde

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 6
  EU-punten
 • 7,7
  Waardering

Mensenrechten en de afdwingbaarheid daarvan vormen een belangrijk aspect van de rechtsstaat. Mensenrechten zijn onder meer neergelegd in het EVRM. In deze cursus worden de basisprincipes van het EVRM en de verbinding tussen de jurisprudentie van het Straatsburgse Hof en de nationale rechtsorde besproken.

Doel

Tijdens deze algemene basiscursus verwerft u kennis van en inzicht in de achtergrond, toepassing en reikwijdte van de het EVRM in de praktijk van de nationale rechtsorde.

Doelgroep

Leden zittende magistratuur en Openbaar Ministerie; stafjuristen; juridisch medewerkers.

Inhoud

De cursus beoogt een globaal beeld te schetsen van het EVRM. Dit gebeurt aan de hand van de volgende onderwerpen: de procedure voor het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, de jurisprudentie van het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, de door het Hof gehanteerde interpretatiemethode(n) en basisbeginselen, en de verbinding met de nationale rechtsorde. De aandacht tijdens de cursus zal zich hoofdzakelijk richten op de invulling die het Straatsburgse Hof geeft aan de open normen van het EVRM en de gevolgen die dat heeft voor de rechtsorde op nationaal niveau. Een en ander zal geschieden aan de hand van richtinggevende jurisprudentie van het Hof. Deze onderwerpen worden in zijn algemeenheid besproken; de cursus gaat niet in op de specifieke rechtsgebieden.

Docent

 • prof. dr. Buyse

  Hoogleraar — Universiteit Utrecht Faculteit REBO

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 75,00 voor leden OM: € 200,00

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.