Criminologie/effectiviteit interventiestrategieën – SSR
Cursussen / Strafrecht / Algemeen / Criminologie/effectiviteit interventiestrategieën

Criminologie/effectiviteit interventiestrategieën

Zorg dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van interventiestrategieën

Houd je bij de beoordeling van zaken rekening met de achtergronden van delicten en de effectiviteit van straffen? En betrek je dat bij jouw overwegingen? Op zoek naar een verklaring van criminaliteit komen diverse onderwerpen aan bod. Centraal staat de vraag hoe criminaliteit zich manifesteert in de huidige samenleving en wat mogelijk veranderende manieren van criminaliteitsbeheersing zijn. Een cursus met diverse invalshoeken die het brede scala aan criminologische invalshoeken laat zien.

Doel

Je doet kennis op van verschillende interventiestrategieën (niet alleen strafrechtelijk) en de te verwachten effecten om effectief beleidsmaatregelen te kunnen formuleren en te realiseren. De verkregen inzichten geven je in het dagelijks werk handvatten om het beleid zorgvuldig, professioneel en effectief af te stellen, waarbij je oog hebt voor actuele ontwikkelingen.

Doelgroep

Openbaar Ministerie: advocaat-generaal, officier van justitie, senior-parketsecretaris en beleidsmedewerkers die geconfronteerd worden met de beleidsmatige vraag hoe bepaalde (preventieve) criminaliteitsproblemen heb beste kunnen worden aangepakt.

Rechtspraak: raadsheer, rechter, gerechtsjurist.

Inhoud

De leeractiviteit Criminologie, effectiviteit en interventie strategieën omvat een bijeenkomst waarbij je handvatten worden aangereikt die je kunt gebruiken bij de beoordeling van strafzaken. Ook leer je bij de beoordeling van feiten rekening te houden met de achtergronden van delicten en de effectiviteit van straffen. Tijdens de bijeenkomst komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde, zodat je op meerdere manieren naar het onderwerp leert kijken.

De cursus bestaat uit 4 dagdelen.

Voorkennis

De deelnemer dient het studiemateriaal voorafgaand aan de cursus te bestuderen. Aangeraden wordt de cursus Effectief extern overleg in aansluiting op deze cursus te volgen.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 435,00
Voor leden OM (2024): € 200,00
Voor leden OM (2025): € 200,00