Passende sancties in het jeugdstrafrecht
Afwegingen voor het opleggen van de PIJ-maatregel, een GBM of jeugddetentie
In het maatschappelijk debat wordt vaak gesproken over te lage straffen, ook in het geval van jeugdigen die ernstige delicten hebben begaan. Wat zijn de (zwaarste) sanctiemodaliteiten in het jeugdstrafrecht? Wanneer worden die opgelegd en wat is het effect daarvan? De veelheid aan opties maakt dat het niet altijd eenvoudig is een keuze te maken: wanneer is welke (combinatie van) sanctie(s) aan de orde? Tijdens deze cursus gaan we in op de verschillende sancties die van toepassing zijn in een jeugdstrafrechtelijke zaak en bespreken we hoe je goed beargumenteerd een beslissing hierover kan nemen.
Doel
Na afloop van de cursus ben je in staat afgewogen en goed beargumenteerd te beslissen welke (zware) sanctie of combinatie van sancties passend is in een jeugdstrafrechtelijke zaak.
Doelgroep
Leden van de zittende en staande magistratuur (inclusief ervaren juridisch medewerkers) belast met de behandeling van MK-jeugdzaken.
Inhoud
De zwaarste sanctiemodaliteiten van het jeugdstrafrecht worden behandeld: de (voorwaardelijke) PIJ-maatregel, (voorwaardelijke) jeugddetentie en de GBM (gedragsbeïnvloedende maatregel).
Daarnaast worden verschillende thema’s behandeld, die van belang zijn voor een afgewogen vordering van en beslissing over de zwaarste sancties in het jeugdstrafrecht :
- de bedoelingen van de wetgever;
- het behandelaanbod (in de JJI’s);
- actuele wijzigingen in wetgeving (Bjj);
- ontwikkelingspsychologie en jeugdpsychiatrie;
- relevante beleidsontwikkelingen (zoals introductie YOUTURN en ontwikkelingen met betrekking tot de JJI’s).
Opzet
De cursus bestaat uit een deel zelfstudie via MIJN SSR en een deel contactonderwijs (vier dagdelen). Kijk hier alvast de webcolleges ter voorbereiding van de cursus: Jeugdstrafrecht: GBM en PIJ-maatregel.
Voorkennis
Deze cursus bouwt voort op het leertraject Jeugdrecht, basis (CRRMJERB).
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden OM (2025): € 200,00