Oriëntatie op leidinggeven ZM
Hoe sta jij tegenover een leidinggevende functie?
Op verzoek van diverse gerechten heeft SSR een management development traject ontwikkeld voor medewerkers die willen onderzoeken of een leidinggevende functie iets voor hen is. Aan de hand van huiswerkopdrachten, een interactief programma en ruime mogelijkheid om met diverse leidinggevende situaties te oefenen, reflecteer je op jouw kwaliteiten, gedrag en drijfveren. Na vier modules heb je een goed beeld van de leidinggevende rol binnen de rechtspraak, de daarbij horende verantwoordelijkheden en spanningsvelden, en kun je antwoord geven op de vraag of een leidinggevende rol past en wat je nodig hebt om als leidinggevende te kunnen functioneren.
Doel
Het traject steekt in op de persoonlijke reflectie en ontwikkeling van de deelnemer. Als je je bewust bent van de rol, verantwoordelijkheden en taken van een leidinggevende binnen het dynamische speelveld van de rechtspraak, begin je stevig aan je taak.
Na het volgen van dit management development traject
- heb je een realistisch inzicht in de rol en verantwoordelijkheden van een leidinggevende functie binnen de rechtspraak en de bij de functie behorende spanningsvelden;
- ben je je bewust van de voor een functie als leidinggevende te bezitten of ontwikkelen vaardigheden, houding en gedrag en heb je inzicht in hoe jij je verhoudt tot deze vaardigheden, houding en gedrag;
- ben je geïnspireerd en heb je eerste handvatten gekregen voor het invullen van de leidinggevende functie.
Doelgroep
Dit management development traject is gericht op alle medewerkers binnen de Rechtspraak met interesse in het leidinggevende vak die geen of weinig leidinggevende ervaring hebben en (nog) niet op een leidinggevende positie zitten. SSR adviseert het gerecht om voorafgaand aan dit traject gesprekken te voeren met de geïnteresseerde hetzelfde beeld bestaat over het aan kunnen, willen en mogen gaan van een leidinggevende functie binnen het gerecht.
Inhoud
Het management development programma Oriëntatie op leidinggeven bestaat uit vier interactieve modules met huiswerkopdrachten.
Module 1: Persoonlijk leiderschap
Aan de hand van het huiswerk en interactieve opdrachten tijdens de dag zelf krijg je inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende binnen de rechtspraak. Klopt het beeld dat je hebt? Welke motivatie heb jij voor deze functie? En passen je kwaliteiten, drijfveren en overtuigingen bij de rol van leidinggevende?
Module 2: De leidinggevende, zijn medewerkers en de organisatie
In diverse simulaties en opdrachten ga je actief aan de slag met leidinggeven. Je oefent met verschillende rollen (o.a.: aansturen van individuen, plannen & organiseren, voorzitten van een teamoverleg) en leiderschapsstijlen. Uit de persoonlijke feedback die je gedurende de dag ontvangt, blijken jouw leidinggevende talenten, en leer je op welke gebieden jij je verder kunt ontwikkelen.
Module 3: De positie van de leidinggevende in de dynamiek van een organisatie
De rechtspraak is een dynamische organisatie. Door een actuele casus te onderzoeken krijg je inzicht in het krachtenspel binnen de rechtspraak en de positie van een leidinggevende daarin. Diverse spanningsvelden en dilemma’s komen aan bod. Ook krijg je eerste handvatten voor hoe jij een team mee kunt nemen in een verandering.
Module 4: Ontwikkeling van leidinggevende kwaliteiten
Op de laatste dag verzamel je de opgedane inzichten en kijk je vooruit: welk beeld heb je gekregen, past dit bij jou en wat heb jij nodig om de leidinggevende rol aan te gaan?
Voorafgaand aan elke module krijg je huiswerkopdrachten die bij elkaar telkens circa een dagdeel aan voorbereiding vragen. Dit management development traject is een groepstraject. Je leert veel van de interactie met elkaar. In MIJN SSR wordt een forum ingericht waar je inzichten en ervaringen kunt uitwisselen.
Bijzonderheden
SSR adviseert het gerecht om voorafgaand aan dit traject gesprekken te voeren met de geïnteresseerde of hetzelfde beeld bestaat over het aan kunnen, willen en mogen gaan van een leidinggevende functie binnen het gerecht.
Sommige gerechten bieden hun potentiële leidinggevenden een ontwikkelassessment aan. Echt ontdekken of de leidinggevende rol past, doe je in de praktijk. SSR raadt deelnemers aan om naast dit traject mee te lopen met leidinggevenden, projecten te leiden of coördinerende taken op te pakken.
Dit management development traject is ontwikkeld uitgaande van het landelijke profiel voor teamvoorzitters. Potentiële deelnemers, zittende teamvoorzitters, bestuurders en HR adviseurs uit verschillende gerechten hebben inhoudelijk bijgedragen. Desondanks is dit traject geschikt voor alle medewerkers die zich willen oriënteren op een leidinggevende rol.