Recht en literatuur, summercourse | SSR

Recht en literatuur, summercourse

Tijdens de Summercourse bekijkt u de relatie tussen recht en literatuur

 • Niveau: Master
 • Aangeboden door: SSR

Wat hebben recht en literatuur met elkaar van doen? Tijdens deze Summercourse bekijkt u die relatie van alle kanten. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van de taal van het recht? Wat kunnen we leren van de taal en het verhaal van literaire werken? U ziet de rechter en officier als schrijvers, verhalenvertellers en als object van verhalen en films. U staat stil bij de vraag of ook de rechter en officier gebruik maken van een retorische strategie. Er worden parallellen getrokken tussen tragische dilemma’s en rechterlijke dilemma’s. En wie leest, leert zich verplaatsen in een ander en in een andere waarheid. Voor een rechter en officier een dagelijkse noodzaak. Aldus prikkelt deze Summercourse de creativiteit en zet aan tot reflectie op het eigen werk.

Doel

De Summercourse heeft tot doel om het verband tussen recht en literatuur te (her)ontdekken en hier een koppeling mee te maken met de rechtspraktijk. Hierdoor bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, kunt u ervaring uitwisselen met collega’s en wordt u gestimuleerd om te reflecteren op uw eigen werk.

Doelgroep

Rechtspraak: raadsheren en rechters (in opleiding).
Openbaar ministerie: advocaten-generaal, officieren van justitie (in opleiding) en adjunct-officieren van justitie (in opleiding).

Inhoud

In de cursus worden verbanden gelegd tussen recht en literatuur. Wie leest leert zich verplaatsen in een ander en in een andere waarheid. Daardoor kun je tot het inzicht komen dat waarheid niet (altijd) bestaat. Lezen prikkelt de creativiteit en zet aan tot reflectie over het eigen werk.

De cursus bestaat uit drie aaneengesloten dagen, in de vorm van hoorcollege met gelegenheid tot vragenstellen en discussie. Op de eerste dag wordt de cursusdag afgesloten met een film in het avondprogramma.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijzonderheden

Deze summercourse vindt plaats bij het University College Roosevelt in Middelburg. Tijdens deze cursus wordt u tevens in de gelegenheid gesteld kennis te maken met de Provincie Zeeland. De volgende organisaties zijn in het programma opgenomen: het Zeeuws Museum, Provincie Zeeland en de Drukkery, het cultureel ontmoetingspunt waar boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media bijeen komen.

Docenten

 • mw. prof. dr. mr. Gaakeer

  Raadsheer — Gerechtshof Den Haag

 • mw. prof. mr. dr. Sanne Taekema

  hoogleraar aan de EUR — Erasmus School of Law

 • mw. mr. Iris van Domselaar

  Univers. hoofddoc. beroepsethiek/rechtsfilosofie — Universiteit van Amsterdam

 • mw. drs. Inge Schilperoord

  Docent

 • prof. mr. Dirix

  Raadsheer Belgische Hof van Cassatie en hoogleraar

 • mw. mr. dr. Hanneke van Eijken

  Universitair docent Europees recht

 • mr. Gert Haverkate

  Directeur WBOM

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden OM: € 200,00

Locatie

University College Roosevelt

Lange Noordstraat 1

4331 CB Middelburg

Plan uw route

Docenten

mw. prof. dr. mr. Gaakeer, mw. mr. Iris van Domselaar, mw. prof. mr. dr. Sanne Taekema, mw. mr. dr. Hanneke van Eijken, mw. drs. Inge Schilperoord en mr. Gert Haverkate

Maatwerk

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen over incompany- of maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met uw opleidingscoördinator of met de SSR Servicedesk.

Sluiten