Jaarrekening lezen voor juristen, basis
Basiskennis jaarrekening lezen voor alle rechtsgebieden
Basiskennis op het gebied van boekhouden, bedrijfseconomie en jaarrekeningenrecht is in veel zaken onmisbaar bij een zorgvuldige afweging van belangen. Denk aan een faillissement, de verdeling van een onderneming bij een echtscheiding of een vanwege bedrijfseconomische redenen ingezette ontslagprocedure.
Doel
Juristen krijgen met een zekere regelmaat een jaarrekening ter beoordeling voorgelegd. Kennis op het gebied van boekhouden, bedrijfseconomie en jaarrekeningenrecht is dan ook van groot belang bij de behandeling van dit soort zaken. Deze cursus beoogt inzicht te verschaffen in de jaarrekening, de kasstromen die daaraan ten grondslag liggen en de onderlinge verhouding tussen beide. Na afloop van deze cursus ben je in staat om:
- de uitgangspunten van een jaarrekening te begrijpen en je een voorstelling te maken van de kasstromen en transacties die van belang zijn;
- aan de hand van een jaarrekening te beoordelen in welke gevallen een deskundige geraadpleegd moet worden;
- de juiste vragen te formuleren voor een gerechtelijk deskundige en procespartijen (bijvoorbeeld in het kader van de waardering van een onderneming/vaststelling uitkeerbare winst).
Doelgroep
Rechters, gerechtsjuristen, officieren van justitie, parketsecretarissen
Inhoud
Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- de wijze waarop kasstromen van een onderneming (voortvloeiend uit transacties en andere gebeurtenissen) op conceptueel niveau worden behandeld in de verslaggeving
- de wijze waarop deze kasstromen administratief worden verwerkt in een financiële administratie en uiteindelijk worden verantwoord in de jaarrekening van een onderneming
- het belang van het kasstroomoverzicht, de balans en de winst- en verliesrekening, hun betekenis en onderlinge samenhang
- de bronnen van het jaarrekeningenrecht (BW2, RJ, IFRS ed.)
- de principes die ten grondslag liggen aan het jaarrekeningrecht
- methoden van waardering en resultaatbepaling
- de betekenis van ratio’s bij het beoordelen van de liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit van een onderneming
- methoden van waardering van ondernemingen
Opzet
De cursus bestaat uit een opstartbijeenkomst (via Zoom) en vervolgens twee cursusdagen (de eerste via Zoom, de tweede op locatie). De inleidende bijeenkomst biedt een kernachtige presentatie van de basis. Je wordt op weg geholpen bij het voorbereiden van de cursusdagen.
Het is van groot belang dat je je grondig voorbereidt. Houd daarom rekening met 2 à 3 dagdelen voorbereidingstijd, met name tussen de opstartbijeenkomst en de eerste cursusdag.
In de eerste hele cursusdag is er aandacht voor de meer theoretische kant van financiële administratie en verslaggeving. Je bereidt je daarop voor door – onder meer – het lezen van hoofdstuk 1 t/m 6 uit het cursusboek ‘Jaarrekening lezen voor juristen’. Tijdens de dag worden inleidingen afgewisseld met korte cases en kun je vragen stellen. De stof wordt praktisch gemaakt in de tweede cursusdag, op locatie, aan de hand van een fictieve onderneming en haar financiële verslaggeving. Ook deze dag is er ruimte voor (praktijk)vragen, binnen de reikwijdte van de basiscursus.
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Bijzonderheden
In de basiscursus zullen geen specifieke familierechtelijke casus worden behandeld. Dit is wel het geval in de verdiepingscursus Jaarrekening lezen in de familiepraktijk, verdieping (CRZSJRVD).
Na het volgen van de basiscursus kun je doorstromen naar de zelfstudiecursus Jaarrekening lezen, opstrart voor verdieping – e-learning (CXZSJRLD). Deze vormt voorwaarde voor deelname aan de verdiepingscursus Jaarrekening lezen, verdieping, handel en insolventie (CRZSJRLV) of Jaarrekening lezen verdieping: prognoses (CRZSJRLP).
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 525,00
Voor leden OM (2025): € 200,00