Aanbod / Erfrecht, verdeling van de nalatenschap

Erfrecht, verdeling van de nalatenschap

Mastercursus als sluitstuk van de leerlijn erfrecht

De verdeling van de nalatenschap is vaak de laatste stap bij de afwikkeling daarvan. Daarbij kunnen allerlei complexe vragen rijzen. Welke goederen en schulden moeten worden verdeeld? Is de nalatenschap onderdeel van een huwelijksgemeenschap of moet rekening worden gehouden met de afwikkeling van finale of periodieke verrekenbedingen? Zijn er huwelijksvermogensrechtelijke vergoedingen? Kunnen schulden worden toegerekend? Moeten erfgenamen giften in de nalatenschap inbrengen of heeft een erfgenaam recht op een aanvullende legitieme portie?

Doel

Na afloop van de cursus:

  • heb je verdiepende kennis over de verdeling van de nalatenschap, de mogelijkheden om deze aan te tasten en de gevolgen daarvan;
  • kun je deze kennis inzetten bij de voorbereiding van zittingen, op de zitting zelf en bij het schrijven van uitspraken over de verdeling van nalatenschappen;
  • kun je de verdeling van de nalatenschap plaatsen in de context van andere juridische figuren, zoals executele, bewind en vereffening;
  • heb je oog voor de samenloop van de afwikkeling van een nalatenschap in een huwelijksvermogensrechtelijke context, zowel wat betreft de positie van een erflater, als die van een erfgenaam.

Doelgroep

Rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen

Inhoud

In deze mastercursus staan alle denkbare civielrechtelijke aspecten die spelen bij de verdeling van een nalatenschap centraal. Fiscale aspecten en ipr-vraagstukken blijven daarbij buiten beschouwing; het erfprocesrecht komt aan de orde in een (aparte) verdiepingscursus. Basiskennis van het erfrecht en van het onderwerp verdeling wordt verondersteld aanwezig te zijn. In deze cursus gaat het om verbreding en verdieping van de basiskennis met het doel deze in de praktijk te kunnen toepassen bij de voorbereiding van zittingen, op de zitting zelf en bij het schrijven van uitspraken over de verdeling van nalatenschappen.

De verbreding en verdieping vinden onder meer plaats door de verdeling van een nalatenschap te plaatsen in de context van andere juridische figuren, zoals executele, bewind en vereffening. Ook is er aandacht voor de samenloop van de afwikkeling van een nalatenschap in een huwelijksvermogensrechtelijke context. Dan gaat het om de huwelijksvermogensrechtelijke positie van een erflater maar ook om die van een erfgenaam. Niet alleen de verdeling zelf, ook de mogelijkheden die aan te tasten en de gevolgen daarvan komen aan de orde.

Opzet

De cursus bestaat uit 2 fysieke cursusdagen op locatie die 1 of 2 weken uit elkaar liggen. Het gaat in die twee cursusdagen om in totaal vier dagdelen van 3 uur in de ochtend en 3 uur in de middag met 1 uur pauze daartussen.

De cursus wordt gegeven aan de hand van thema’s. Van de cursisten wordt verwacht dat zij deze thema’s hebben voorbereid. Per thema volgt na een korte inleiding van de docent een bespreking aan de hand van de casuïstiek en discussie. De cursus is interactief ingestoken.

Voorkennis

Deze cursus is bedoeld voor rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen die ten minste de cursus Erfrecht, basis en de cursus Erfrecht, verdieping: Processuele aspecten hebben gevolgd of ten minste 3 jaar ervaring hebben met de behandeling van erfrechtzaken.

Bijzonderheden

Fiscale aspecten en ipr-vraagstukken blijven in deze cursus buiten beschouwing; het erfprocesrecht komt aan de orde in de verdiepingscursus Erfrecht, verdieping: Processuele aspecten. Basiskennis van het erfrecht en van het onderwerp verdeling wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Cursusdag(en)

Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 405,00