Mondeling vonnis wijzen
Wanneer en op welke manier doe je een mondelinge uitspraak?
Art. 29a Rv geeft de de mogelijkheid om een mondeling eindvonnis te doen. In deze leeractiviteit zal worden stilgestaan bij de vraag welke zaken zich lenen voor mondeling vonnis wijzen, hoe op een goede manier mondeling uitspraak kan worden gedaan en hoe het vonnis vastgelegd moet worden.
Doel
Na afloop heb je inzicht gekregen in de juridische en communicatieve aspecten van het doen van mondelinge uitspraak. Je kunt beter afwegen wanneer een mondelinge uitspraak past. Daarbij heb je jouw vaardigheden vergroot om dat ook daadwerkelijk, zonder koudwatervrees, te doen.
Doelgroep
Rechters en raadsheren (handel, kanton) met een minimale ervaring in de civiele rechtspraktijk van 3 jaar.
Inhoud
In de ochtend staat het plenaire gesprek centraal. Door uitwisseling van ervaringen en standpunten, het delen van best practices en discussie komen verschillende zaken aan bod: welke zaken lenen zich voor mondeling uitspraak doen? Welke afwegingen moeten worden gemaakt? Hoe zeker moet je zijn? Hoe bereid je je voor?
In de middag wordt er onder begeleiding van een presentatietrainer en een ervaren rechter-docent geoefend met het doen van een mondelinge uitspraak. Hoe zorg je ervoor dat een mondelinge uitspraak goed overkomt? Hoe houd je contact met partijen? Sta je reacties van partijen toe? Hoe nauw moet het pv aansluiten bij de uitgesproken woorden?
De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke terugblik op de opbrengst van de dag.
Voorkennis
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een minimale werkervaring van 3 jaar in de civiele rechtspraktijk hebben.
Uitvoeringen
Kosten: