Open normen in het (Europees) civiel recht
Leer meer over de invulling van open normen
Voor rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen is het toepassen van open normen zoals redelijkheid en billijkheid, verkeersopvattingen en maatschappelijke betamelijkheid dagelijks werk. Toch staan we er niet dagelijks bij stil hoe we de inhoud van open normen vaststellen. Open normen worden gekenmerkt door hun contextgebonden karakter: steeds moeten deze normen worden ingevuld aan de hand van de ‘omstandigheden van het geval’. Hoe ga je daarbij te werk? Heb je enig houvast aan wet en rechtspraak? En welke rol spelen partijen, deskundigen en maatschappelijke actoren bij de invulling van open normen? Een actuele vraag in dit verband betreft de invloed van het Europese recht (zowel EU-recht als het EVRM). Het Europese recht is namelijk niet alleen een belangrijke inspiratiebron bij de invulling van open normen, maar legt ook beperkingen op bij de vaststelling van het ongeschreven recht.
Doel
Na de cursus heb je inzicht in wijze waarop open normen zoals redelijkheid en billijkheid, maatschappelijke betamelijkheid en verkeersopvattingen nader ingevuld zouden moeten / kunnen worden door de rechter. Tevens heb je inzicht in de wijze waarop het EU-recht en het EVRM onze nationale open normen beïnvloeden.
Doelgroep
Rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen.
Inhoud
Tijdens deze cursus zal, aan de hand van rechtspraak en praktijkvoorbeelden, gediscussieerd worden over de inhoud van open normen, de wijze van concretisering, de motivering van uitspraken op dit punt en de gezichtspunten die hierbij een rol kunnen spelen, waaronder Europeesrechtelijke invalshoeken.
Opzet
De cursus duurt een dagdeel (ochtend) en vindt plaats op de locatie SSR Utrecht. In 2025 kun je op diezelfde locatie in de middag de cursus Rechtsvordering, actualiteiten volgen. Indien je beide cursussen volgt, zorgt SSR voor een lunch.
Cursusdag(en)
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 70,00