Personen- en familierecht voor administratie
Kom meer te weten over de procedures en werkwijze in het personen- en familierecht
Als je bij de griffie van de teams familie en/of jeugd werkt, kom je een breed scala aan onderwerpen tegen. Waar gaat het over als je een verzoekschrift binnen krijgt met de titel ‘253a BW’? Wat moet je doen als er geen ouderschapsplan bij een echtscheidingsverzoek is bijgesloten? Wat is een echtscheidingsconvenant? In deze cursus krijg je een breed overzicht van wat er allemaal speelt binnen het personen- en familierecht!
Doel
In deze cursus krijg je een algemeen beeld van de procedures in het personen- en familierecht bij rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad. Je leert:
- de procedures in het personen- en familierecht bij rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad te benoemen;
- verzoekschriftprocedures op te stellen;
- de werkwijze binnen het personen- en familierecht na te leven.
Doelgroep
Deze module is bedoeld voor administratief medewerkers die zich (gaan) bezighouden met het personen- en familierecht, bij de rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad der Nederlanden.
Inhoud
Deze cursus behandelt het personen- en familierecht aan de hand van de volgende onderwerpen:
- de verzoekschriftprocedure;
- de burgerlijke stand;
- het huwelijk en het geregistreerd partnerschap;
- de ontbinding van het huwelijk en geregistreerd partnerschap;
- onderhoudsbijdrage;
- afstamming;
- gezag en omgang;
- de ondertoezichtstelling.
De cursus bestaat uit een fysieke dag (dag een) en drie online dagdelen contactonderwijs via Teams, op vier losstaande dagen met een tussenliggende periode. Voorafgaand aan de online bijeenkomsten maak je (praktijk)opdrachten en bestudeer je de informatie op MIJN SSR. Hiervoor kunnen de drie dagdelen in de ochtend voor het contactonderwijs gebruikt worden. Het bestuderen van de informatie en het maken van de opdrachten neemt ongeveer vier uur in beslag.
Voorkennis
Van jou als deelnemer wordt verwacht dat je minimaal een half jaar ervaring hebt als administratief medewerker binnen de rechterlijke organisatie. Het wordt aangeraden om de volgende cursussen te hebben gevolgd, alvorens deelname aan deze cursus:
- het recht en de rechterlijke organisatie (MLAM01EL)
- de gerechten (MLAG02EL)
Bijzonderheden
SSR verzoekt de leidinggevenden van de deelnemers om hun medewerkers voldoende gelegenheid te bieden om de praktijkopdrachten tijdens werktijd uit te voeren. Tijdens deze module zijn het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering nodig.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 0,00