Kennisbites voor leidinggevenden – SSR
Cursussen / Leiderschap / 01 - Oriëntatie op leidinggeven / 02 - Startend leidinggevende < 3 jaar ervaring / 03 - Ervaren leidinggevende > 3 jaar ervaring / 04 - Potentieel bestuurder / 05 - Ervaren bestuurder / Kennisbites voor leidinggevenden

Kennisbites voor leidinggevenden

Korte online workshops boordevol inspiratie en informatie

Op zoek naar verdieping, maar geen zin in een lang traject? Zoek niet verder en schrijf je in voor een kennisbite. Na een online workshop van 2 uur ben je bijgespijkerd over één relevant onderwerp voor de eigen werkpraktijk. Onder leiding van bewezen trainers ga je aan de slag met actuele leer- en gesprekstof, en deel je ervaringen met andere deelnemers. Geïnspireerd en geïnformeerd vervolg je je werkdag, waar je meteen lessons learned kan toepassen.

Doel

Een kennisbite helpt je in het aansturen van je team. De onderwerpen waarbinnen je deze sturingskracht kunt vergroten variëren, van gesprekstechnieken tijdens belangrijke gesprekken tot harde kennis over capaciteitsmanagement. Je leert hoe effectief te samenwerken, te communiceren op een verbindende manier, controle te nemen of juist meer te kunnen loslaten.

In een kennisbite zit altijd een stukje informatie, een stukje inspiratie en de koppeling met de eigen werkpraktijk. Ze vinden plaats in de ochtend, van 08:30 tot 10:30 en van 11:00 tot 13:00. Zoek een tijdslot dat past in je agenda, check de beschikbaarheid en schrijf je snel in via je opleidingscoördinator!

Doelgroep

Iedereen in een aansturende, leidinggevende of bestuurlijke rol kan een kennisbite volgen.

Inhoud

Kennisbite 1 – Roosteren en plannen op tactisch niveau

Meer grip op je personeelsbezetting.

Ben je als leidinggevende veel tijd kwijt aan het opvullen van gaten in roosters? Heb je het gevoel vaak brandjes te blussen als het aankomt op de planning?

Als je niet reactief maar juist proactief wil sturen op een optimale personeelsbezetting, dan ben je bij deze bite aan het juiste adres.

Dé expert op het gebied van capaciteitsmanagement binnen ZM en OM geeft je in twee uur allerlei praktische handvatten voor een resultaatgericht tactisch planproces. Je ontvangt richtlijnen om effectief en efficiënt te kunnen sturen op een optimale personeelsplanning, en wisselt onderling best practices uit.

Na afloop weet je hoe je de balans vindt tussen de inzetbaarheid van je team en de instroom van werk. Gevolg: je houdt de bezetting met meer plezier op orde, krijgt meer grip op de uitval van zittingen en bevordert zo een tijdige afdoening van zaken. Kortom, je voelt je als leidinggevende in control op het gebied van roosteren en plannen.

 

Kennisbite 2 – Inclusief leiderschap

Divers en inclusief: van speerpunt naar actiepunt.

In beleid staat het vastomlijnd, maar hoe geef je als leidinggevende handen en voeten aan diversiteit en inclusiviteit? Je draagt het onderwerp een warm hart toe, beseft nut en noodzaak, maar hoe krijgt het een vaste plek in je handelen en sturen, en bovendien, in dat van je team?Als je wil weten hoe je met verschillen en gelijkenissen tussen medewerkers omgaat, hoe je diversiteit en inclusiviteit kan uitdragen èn overdragen, en hoe je je intern en extern hierover kan verantwoorden, dan is deze bite over inclusief leiderschap precies wat je zoekt.

Je bent als leidinggevende van grote invloed op het gedrag van werknemers en hoe zij de inclusiviteit van hun werkomgeving ervaren en bevorderen. Volg nu de kennisbite, vertaal beleid in gedrag en maak van D&I een doorleefde ervaring op de werkvloer.Je krijgt tijdens de kennisbite onder begeleiding van een gerenommeerd expert antwoord op (o.a.) de volgende vragen:
 • Wat kenmerkt een inclusief leider?
 • Heeft (een gebrek aan) D&I impact op de prestaties van mijn team en de organisatie?
 • Voelen mijn mensen zich wel geaccepteerd en betrokken? Hoe weet ik dit?
 • Welke praktische acties en stappen kan ik zetten?

Kennisbite 3 – Motiverend leidinggeven

Moeilijke dingen makkelijk bespreekbaar maken.

De kennisbite over motiverend leidinggeven helpt je op weg om in allerlei werksituaties medewerkers te inspireren en motiveren aan de hand van de bewezen gespreksmethode van het waarderend gesprek.

Met deze methode voorkom je de neiging te hameren op wat moeizaam gaat of waarom iets nog niet lukt. Je hanteert een andere manier van kijken naar persoonlijke ontwikkeling; één waar de focus op plezier, talent en kwaliteit centraal staat.

Door op een waarderende manier in gesprek te gaan reik je een nieuw perspectief aan en kweek je vertrouwen. Moeilijke zaken worden zo makkelijk bespreekbaar. Je krijgt je een positieve invloed op je medewerkers en leert ze meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken en hun eigen leren.

Je kunt deze methode ook toepassen om medewerkers te coachen in het dagelijks werk en ze verder te helpen bij datgene waar ze in vastlopen, en tijdens formele onderdelen in de gesprekscyclus, zoals personeels- en ontwikkelgesprekken.

Kennisbite 4 – Mindset: van fixed naar growth

Waarom een growth mindset van belang is voor succesvol leiderschap.

Je grondhouding heeft een grote invloed op hoe je in werk en leven staat. Je kan een statische grondhouding, ook wel fixed mindset onderscheiden van een beweeglijke grondhouding, of growth mindset.

Medewerkers met een fixed mindset zien uitdagingen in het werk vaak als bedreigingen die tot falen kunnen leiden. Medewerkers met een growth mindset zien uitdagingen op het werk vaak als kansen die tot leren kunnen leiden.

Deze bite biedt je de kennis en tools om ruimte te creëren voor groei en verbetering, zowel in jezelf als in anderen. De bite richt zich op het idee dat de mate waarin iemand gelooft dat diens talent kan worden ontwikkeld uiteindelijk gedrag en succes op de werkplek positief zal beïnvloeden. Als je dit als leidinggevende onderschrijft en wil uitdragen, dan ben je bij deze kennisbite in goede handen.

De volgende vragen worden (o.a.) beantwoord:

 • Wat is de betekenis van beide mindsets?
 • Hoe herken ik ze in mijzelf en in een ander?
 • Hoe dragen de mindsets bij aan het functioneren van een team?
 • Hoe kan ik als leidinggevende mijn team ondersteunen bij het werken vanuit een growth mindset?

Kennisbite 5 – Leidinggeven aan verschillende generaties

Verbindend leidinggeven aan nieuwe èn huidige generaties.

Een nieuwe, gedigitaliseerde generatie stroomt de werkvloer op. Geboren na 1996 zijn ze online opgeroeid en vooral loyaal aan hun netwerken, hun vrienden, hun familie. Ze lijken allergisch voor autoriteit en springen moeiteloos over naar een andere werkgever. Investeren in de organisatie waar ze werken lijkt er niet meer bij te zijn.

Tegelijkertijd hebben we ze hard nodig. De vergrijzende generaties voor ze, stromen nu gestaag uit richting pensioen, dus het is zaak dat zij hun rollen gaan vervullen. Welke invloed gaat deze generatie straks hebben? Wat is de impact van deze generatie op de Rechtspraak?

In deze kennisbite gaan we, op basis van inzichten over verschillende generaties op de werkvloer, gezamenlijk op zoek naar mogelijke oplossingen. Die oplossingen zoeken we zowel op organisatieniveau, binnen teams, als op persoonlijk vlak.

Opzet en planning

 • Vorm: digitaal via Microsoft Teams.
 • Duur: 2 uur.
 • Je ontvangt uiterlijk één week voor aanvang een agendaverzoek met de link.
 • Inschrijvingen zijn tot 2 dagen voor aanvang welkom.
 • Je mag je voor alle bites aanmelden.

Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan in via je eigen opleidingscoördinator. Neem voor vragen contact met ons op!

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.