Orientatie op leidinggeven OM – SSR

Orientatie op leidinggeven OM

Oriëntatie op leidinggeven - een proeftuin

 • 8
  dagdelen
 • 8,7
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: ALOMTVPT
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: di. 29-03-2022

Corona-update: onze intentie is om deze training op de gebruikelijke wijze – dus door middel van contactonderwijs op locatie – te geven onder de volgende voorwaarden:

 1. De locatie is ingericht op alle corona-maatregelen en veilig geacht door SSR.
 2. De deelnemer is akkoord met het fysiek volgen van de training en houdt de door het kabinet ingestelde maatregelen in acht.

Dit traject is een proeftuin voor medewerkers van het Openbaar Ministerie die willen onderzoeken of een leidinggevende functie bij hen past. In dit traject is aandacht voor persoonlijk leiderschap, voor de leidinggevende en diens medewerkers en voor de positie van de leidinggevende in een dynamische organisatie. Ook wordt inzicht gegeven in de kwaliteiten die een leidinggevende nodig heeft, en hoe deze te ontwikkelen.

Doel

In dit traject krijgt u een realistisch inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende functie binnen het Openbaar Ministerie. Daarnaast bent u zich bewust van de voor een functie als leidinggevende te bezitten of ontwikkelen vaardigheden, houding en gedrag en inzicht in hoe u zich daartoe verhoudt. Uiteindelijk hebt u ervaren of en hoe u werkplezier kan beleven in een leidinggevende rol.

Doelgroep

Dit traject is alleen toegankelijk voor potentieel leidinggevenden die een ‘sponsor’ hebben. Dit is iemand die de leidinggevende potentie bij u ziet en kan toelichten, bij voorkeur vastgelegd in een p-gesprekscyclus en/of Schouw. De sponsor is in ieder geval uw leidinggevende en eventueel een MD-en/of HR adviseur.

Indien deze sponsor beschikbaar is kan inschrijven via de opleidingscoördinator. Voor vragen neem contact op met Anouk Streng (a.streng@ssr.nl, 06 25 35 01 77).

Inhoud

Het groepstraject Oriëntatie op leidinggeven bestaat uit 4 dagen met ieder een eigen thema:

Module 1: Persoonlijk leiderschap: “ik”
Aan de hand van het huiswerk en interactieve opdrachten tijdens de dag zelf krijgt u inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende binnen het OM. Klopt het beeld daarvan? Welke motivatie heeft u voor deze functie? En passen uw kwaliteiten, drijfveren en overtuigingen bij de leidinggevende rol?

Module 2: De praktijk van leidinggeven aan een team: “ik en mijn team”
In diverse simulaties en opdrachten gaat u actief aan de slag met leidinggeven in een fictieve organisatie. U oefent met verschillende rollen (o.a.: aansturen van individuen, plannen & organiseren, voorzitten van een teamoverleg) en leiderschapsstijlen. De persoonlijke feedback die u gedurende de dag ontvangt, geven aan waar leidinggevende talenten al zitten en op welke gebieden u zich verder kunnen ontwikkelen.

Module 3: De positie van de leidinggevende in de dynamiek van het Openbaar Ministerie: “ik en mijn organisatie”
Het Openbaar Ministerie is een dynamische organisatie. Door in te zoomen op een actuele casus krijgt u inzicht in het krachtenspel binnen de organisatie en wat dit betekent voor een leidinggevende. Diverse spanningsvelden en dilemma’s komen aan bod. Ook krijgt u eerste handvatten voor hoe u een team mee kunt nemen in een verandering.

Module 4: Ontwikkeling van leidinggevende kwaliteiten: “ik en de volgende stap”
Op de laatste dag verzamelen we de opgedane inzichten en kijken we vooruit: welk beeld heeft u gekregen, past dit en wat heeft u nodig om de leidinggevende rol aan te gaan?

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden OM: € 200,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.