Orientatie op leidinggeven OM – SSR

Orientatie op leidinggeven OM

Oriëntatie op leidinggeven - een proeftuin

Vakgebied(en):
  • Cursuscode: ALOMTVPT
  • Niveau: Basis
  • Aangeboden door: SSR
  • Eerste startmoment: wo. 11-09-2019

Dit traject is een proeftuin voor medewerkers van het Openbaar Ministerie die willen onderzoeken of een leidinggevende functie bij hen past. In dit traject is aandacht voor persoonlijk leiderschap, voor de leidinggevende en diens medewerkers en voor de positie van de leidinggevende in een dynamische organisatie. Ook wordt inzicht gegeven in de kwaliteiten die een leidinggevende nodig heeft, en hoe deze te ontwikkelen.

In het tweede kwartaal van 2017 is een eerste pilotuitvoering geweest van ‘Oriëntatie op leidinggeven’. De ervaringen van deze eerste uitvoering waren zeer positief: het gehele traject werd gemiddeld gewaardeerd met een 8.6. Vanuit de deelnemers zijn een aantal kernwoorden teruggegeven die het traject mooi weergeven: “Leerzaam” “Boeiend” ”Energiek” “Uitdagend” “Verrijkend” en “Intensief”.

In 2018 wordt deze module een vast onderdeel van STOOM.

Doel

In dit traject krijgt u een realistisch inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende functie binnen het Openbaar Ministerie. Daarnaast bent u zich bewust van de voor een functie als leidinggevende te bezitten of ontwikkelen vaardigheden, houding en gedrag en inzicht in hoe u zich daartoe verhoudt. Uiteindelijk hebt u ervaren of en hoe u werkplezier kan beleven in een leidinggevende rol.

Doelgroep

Dit traject is alleen toegankelijk voor potentieel leidinggevenden die een ‘sponsor’ hebben. Dit is iemand die de leidinggevende potentie bij u ziet en kan toelichten, bij voorkeur vastgelegd in een p-gesprekscyclus en/of Schouw. De sponsor is in ieder geval uw leidinggevende en eventueel een MD-en/of HR adviseur. Voor inschrijving is het van belang uw belangstelling aan te geven bij Bram Manck (A.Manck@ssr.nl, 06 2576 2560) of Judith Groenendijk (J.Groenendijk@ssr.nl, 06 8321 7561).

 

Inhoud

Het groepstraject Oriëntatie op leidinggeven bestaat uit 4 dagen met ieder een eigen thema:

Module 1: Persoonlijk leiderschap: “ik”
Aan de hand van het huiswerk en interactieve opdrachten tijdens de dag zelf krijgt u inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende binnen het OM. Klopt het beeld daarvan? Welke motivatie heeft u voor deze functie? En passen uw kwaliteiten, drijfveren en overtuigingen bij de leidinggevende rol?

Module 2: De praktijk van leidinggeven aan een team: “ik en mijn team”
In diverse simulaties en opdrachten gaat u actief aan de slag met leidinggeven in een fictieve organisatie. U oefent met verschillende rollen (o.a.: aansturen van individuen, plannen & organiseren, voorzitten van een teamoverleg) en leiderschapsstijlen. De persoonlijke feedback die u gedurende de dag ontvangt, geven aan waar leidinggevende talenten al zitten en op welke gebieden u zich verder kunnen ontwikkelen.

Module 3: De positie van de leidinggevende in de dynamiek van het Openbaar Ministerie: “ik en mijn organisatie”
Het Openbaar Ministerie is een dynamische organisatie. Door in te zoomen op een actuele casus krijgt u inzicht in het krachtenspel binnen de organisatie en wat dit betekent voor een leidinggevende. Diverse spanningsvelden en dilemma’s komen aan bod. Ook krijgt u eerste handvatten voor hoe u een team mee kunt nemen in een verandering.

Module 4: Ontwikkeling van leidinggevende kwaliteiten: “ik en de volgende stap”
Op de laatste dag verzamelen we de opgedane inzichten en kijken we vooruit: welk beeld heeft u gekregen, past dit en wat heeft u nodig om de leidinggevende rol aan te gaan?

 

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden OM: € 200,00

Locatie

Jaarbeurs Utrecht - Beatrixgebouw

Jaarbeursplein 6

3521 AL Utrecht

Plan uw route

Docent

mw. dr. Madde Willemsen

Locatie

Jaarbeurs Utrecht - Beatrixgebouw

Jaarbeursplein 6

3521 AL Utrecht

Plan uw route

Docent

mw. dr. Madde Willemsen

Locatie

Jaarbeurs Utrecht - Beatrixgebouw

Jaarbeursplein 6

3521 AL Utrecht

Plan uw route

Docent

mw. dr. Madde Willemsen

Locatie

Jaarbeurs Utrecht - Beatrixgebouw

Jaarbeursplein 6

3521 AL Utrecht

Plan uw route

Docent

mevrouw Tanja Smid

Maatwerk

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen over incompany- of maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met uw opleidingscoördinator of met de SSR Servicedesk.

Sluiten