Oriëntatie op leidinggeven OM – SSR
Cursussen / Leiderschap / 01 - Oriëntatie op leidinggeven / Oriëntatie op leidinggeven OM

Oriëntatie op leidinggeven OM

Oriëntatie op leidinggeven - een proeftuin

Dit traject is een proeftuin voor medewerkers van het Openbaar Ministerie die willen onderzoeken of een leidinggevende functie bij hen past. In dit traject is aandacht voor persoonlijk leiderschap, voor de leidinggevende en diens medewerkers en voor de positie van de leidinggevende in een dynamische organisatie. Ook wordt inzicht gegeven in de kwaliteiten die een leidinggevende nodig heeft, en hoe deze te ontwikkelen.

Doel

In dit traject krijg je een realistisch inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende functie binnen het Openbaar Ministerie. Daarnaast ben je je bewust van de voor een functie als leidinggevende te bezitten of te ontwikkelen vaardigheden, houding en gedrag en inzicht in hoe jij je daartoe verhoudt. Uiteindelijk heb je ervaren of en hoe je werkplezier kan beleven in een leidinggevende rol.

Doelgroep

Dit traject is toegankelijk voor alle medewerkers die willen onderzoeken of leidinggeven bij hen past. Belangrijk is dat zij een  ‘sponsor’ hebben die deze oriëntatie ondersteunt.  Dit is iemand die de leidinggevende potentie bij u ziet en kan toelichten, bij voorkeur vastgelegd in een p-gesprekscyclus en/of Schouw. De sponsor is in ieder geval uw leidinggevende en eventueel een MD-en/of HR adviseur.

Indien deze sponsor beschikbaar is, kan inschrijven via de opleidingscoördinator.

Inhoud

Het groepstraject Oriëntatie op leidinggeven bestaat uit 4 dagen met ieder een eigen thema:

Module 1: Persoonlijk leiderschap: “ik”
Aan de hand van het huiswerk en interactieve opdrachten tijdens de dag zelf krijg je inzicht in de rol, taken en verantwoordelijkheden van een leidinggevende binnen het OM. Klopt het beeld daarvan? Welke motivatie heb je voor deze functie? En passen jouw kwaliteiten, drijfveren en overtuigingen bij de leidinggevende rol?

Module 2: De praktijk van leidinggeven aan een team: “ik en mijn team”
In diverse simulaties en opdrachten ga je actief aan de slag met leidinggeven in een fictieve organisatie. Je oefent met verschillende rollen (o.a.: aansturen van individuen, plannen & organiseren, voorzitten van een teamoverleg) en leiderschapsstijlen. De persoonlijke feedback die je gedurende de dag ontvangt, geven aan waar leidinggevende talenten al zitten en op welke gebieden jij je verder kunt ontwikkelen.

Module 3: De positie van de leidinggevende in de dynamiek van het Openbaar Ministerie: “ik en mijn organisatie”
Het Openbaar Ministerie is een dynamische organisatie. Door in te zoomen op een actuele casus krijg je inzicht in het krachtenspel binnen de organisatie en wat dit betekent voor een leidinggevende. Diverse spanningsvelden en dilemma’s komen aan bod. Ook krijg je eerste handvatten voor hoe je een team mee kunt nemen in een verandering.

Module 4: Ontwikkeling van leidinggevende kwaliteiten: “ik en de volgende stap”
Op de laatste dag verzamelen we de opgedane inzichten en kijken we vooruit: welk beeld heb je gekregen, past dit en wat heb jij nodig om de leidinggevende rol aan te gaan?

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden OM (2024): € 200,00