Insolventiezaken, basis – Deel I – SSR
Cursussen / Civiel recht / Insolventierecht / Insolventiezaken, basis - Deel I

Insolventiezaken, basis – Deel I

Startcursus van leertraject basis insolventie

Deze cursus biedt praktijkgerichte kennis aan beginnend rechters-commissarissen en gerechtsjuristen in faillissementszaken.

Doel

Verwerven van kennis van de theorie die ten grondslag ligt aan faillissement en deze kunnen toepassen op praktijksituaties. Onder inhoud vind je de specifieke onderwerpen van deze cursus.

Doelgroep

Rechters en gerechtsjuristen die recent zijn gestart met insolventiezaken/toezicht insolventie (of binnenkort zullen starten).

Inhoud

De dag is gericht op praktisch toepasbare kennis over surseance van betaling, faillissementsaanvraag, -beknopt- de WHOA, benoeming rechter-commissaris, benoeming curator, taak van de curator en aansprakelijkheid, afwikkeling. Er is aandacht voor vragen vanuit de voorbereidingsopdrachten.

Opzet

De cursus bestaat uit zelfstudieactiviteiten en een bijeenkomst op locatie. Tijdens de bijeenkomst zijn er interactieve presentaties. In subgroepen bespreek je de vragen bij de casus die hebt voorbereid.

Voorbereiding

De voorbereiding bestaat uit het lezen van literatuur, het bekijken van een webcollege, het beluisteren van een presentatie met audio, het doornemen van jurisprudentie en het uitwerken van casus. Ook vragen we je in de periode voor de bijeenkomst een dagdeel mee te lopen met een curator. Reken voor de voorbereiding 4 dagdelen.

Voorkennis

Verwacht wordt dat je over basiskennis van het vermogensrecht beschikt.

Bijzonderheden

Verder in het leertraject Insolventiezaken, basis:

In Wsnp, voor rechters en gerechtsjuristen maak je kennis met de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen. Voor inzicht in de berekening an het vrij-te-laten-bedrag in schuldsanering is er Wsnp, rekenmethode, basis.

In Insolventiezaken, basis – Deel II – toezicht wordt het toezicht door de rechter-commissaris behandeld. In Insolventiezaken, basis – perspectief curator komen onderwerpen als dwangmiddelen, separatisten, overeenkomsten en doorstart, vanuit de rol en praktijk van de curator, aan de orde.

Voor inzicht in de systematiek van zekerheden kun je inschrijven voor Zekerheidsrechten. Voor een introductie in verrekening, is er op de zelfde dag Verrekening.

Voor een meer uitgebreide inleiding in Fiscale aspecten kun je deelnemen aan ‘Fiscale aspecten insolventiezaken’.

Over verificatie is er een cursus voor rechters-comissarissen en een cursus voor gerechtsjuristen. Zoek daarvoor op verificatie.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.