Onroerende zaken: eigendom en beperkte rechten
Leer over de juridische rechtsfiguren voor het gebruik van grond en gebouwen
In deze cursus wordt ingegaan op eigendom van onroerende zaken, waaronder kabels en leidingen en de vraag hoe men de omvang ervan bepaalt. In het middaggedeelte wordt aan de hand van praktijkcasus de basisprincipes van totstandkoming, het bepalen van de inhoud, de wijziging en beëindiging van de overige zakelijke rechten in Boek 5 besproken.
Doel
Na deze cursusdag:
- kun je de relevantie van het onderscheid tussen roerende en onroerende zaken uitleggen en in concrete casus beoordelen of een zaak onroerend is of niet;
- kun je beoordelen of natrekking plaats heeft gevonden bij onroerende zaken, waaronder mede begrepen kabels en leidingen; en
- kun je de basisprincipes van de totstandkoming, wijziging en beëindiging van het opstalrecht, het erfpachtrecht, erfdienstbaarheden, mandeligheid en appartementsrechten uitleggen en toepassen.
Doelgroep
Rechters, raadsheren, gerechtsjuristen, juridisch adviseurs.
Inhoud
Tijdens de cursus zullen eigendom, beperkte en zakelijke rechten en hun plaats in de rechtspraak in Nederland aan de orde komen. Aan de orde komen onder meer de volgende onderwerpen:
- onderscheid roerende en onroerende zaken
- natrekking door onroerende zaken
- eigendom van kabels en leidingen
- opstalrecht en erfpacht
- erfdienstbaarheden
- mandeligheid
- appartementsrecht
Opzet
De cursus bestaat uit één dag (twee dagdelen), op locatie. Inleidingen worden afgewisseld met discussie en casusbehandeling. Twee hoogleraren nemen elk een dagdeel op zich. Voor deze cursus wordt geen voorbereiding gevraagd.
Bijzonderheden
In deze cursus wordt maar beperkt ingegaan op het onderwerp appartementsrecht. Hiervoor is een aparte cursus: Appartementsrecht – SSR.
Als je meer wilt weten over het hypotheekrecht dan is er de cursus Zekerheidsrechten – SSR.
Uitvoeringen
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 160,00