De horizontale directe werking (HDW) van EU Grondrechten – e – SSR

De horizontale directe werking (HDW) van EU Grondrechten – e

De toepassing van grondrechten tussen private partijen

  • 1
    dagdeel
Vakgebied(en):
  • Cursuscode: IXRSMHDW
  • Niveau: Verdieping
  • Aangeboden door: SSR
  • E-learning

De grondrechten van de Europese Unie werken rechtstreeks door in het nationale recht en kunnen zelfs bindend zijn in verhoudingen tussen particulieren. Dit gaat aanzienlijk verder dan het gebruik van grondrechten als instrument van uitleg van open normen. De rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over het leerstuk van de horizontale directe werking van Uniegrondrechten is volop in ontwikkeling.

Doel

Met deze module maakt u kennis met het leerstuk van de ‘horizontale directe werking’ van EU grondrechten welke volop in ontwikkeling is. De module is ook geschikt als naslagwerk.

Doelgroep

Deze digitale module is bestemd voor iedereen die te maken krijgt met de grondrechten van de Europese Unie in geschillen tussen particulieren: rechters, raadsheren en hun juridisch medewerkers, evenals officieren van justitie, advocaten-generaal en hun juridisch medewerkers.

Inhoud

In deze module begint u met de theorie over de ‘bronnen van Uniegrondrechten’ en vervolgens maakt u een startcasus. Deze casus is bedoeld als eerste oriëntatie op het leerstuk horizontale directe werking. Na de casus kunt u het interactieve webcollege volgen, gevolgd door een uitleg en overzicht van het leerstuk. Daarna gaat u praktisch aan de slag met een oefencasus. Tot slot rond u af met het onderdeel ‘Uitleg en overzicht per grondrecht’. Dit deel is ook geschikt als up-to-date naslagwerk.

Volg direct online

Met uw MIJN SSR-account kunt u deze digitale module direct kosteloos online volgen. Beschikt u nog niet over een MIJN SSR-account, neem dan contact op met de opleidingscoördinator van uw organisatie. Hebt u geen gegevens van uw opleidingscoördinator, dan kunt u deze opvragen bij de SSR Servicedesk. Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie